Jakub Čech: Nejsem udavač

14.06.2017 8:35

Psal se 15. květen, když první náměstek prostějovské primátorky Zdeněk Fišer podal na Krajský úřad Olomouckého kraje žádost o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Fišer žádal poskytnutí materiálů týkajících se toho, kdy jsem já žádal informace o jeho přestupkovém řízení. Fišer byl totiž před časem pravomocně uznán vinným z přestupku, když na jednání zastupitelstva neoznámil střet zájmů. Podobnou žádost podal také jeho kolega, náměstek Pavel Smetana, který přestupek spáchal taktéž.

Jakub Čech: Nejsem udavač
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

Na tom by nebylo nic podivného. Právo na informace je ústavně zaručené, sám ho využívám a není důvod, proč by jej nemohl využít také politik Zdeněk Fišer. Třeba mu to do budoucna pomůže a už nebude mít s dodržováním zákonů problémy.

Jenže: předmětem Fišerovy žádosti jsou „veškeré písemnosti, popř. žádosti o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, které požadoval nebo zaslal Vašemu úřadu v době podání nesvéprávný udavač Jakub Čech.

Když jsem byl na krajském úřadě nahlížet do tohoto spisu, nevěřil jsem vlastním očím – že je náměstek Fišer ochoten toto slovo použít v oficiálním úředním podání. Jsem zvyklý na to, že mě tak označují lidé na Facebooku. Jsem zvyklý na to, že jsem tak nazýván v internetových diskuzích. Ale napsat to do oficiální žádosti na úřad, to je přece jenom jiný level.

U náměstka Fišera šlo o zoufalý čin zoufalého muže.

Jenže vnímání upozorňování na nekalosti ve veřejné správě jako udavačství je problém širší.

  •  

Vychází v rámci mediální spolupráce s Nadačním fondem proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…