Jakub Dvořák: Rezignuje i ministr Blatný?

28.11.2020 20:17

Tak by mohl znít nadpis dalšího článku, protože se jedná o dalšího ministra v řadě, po ministru Prymulovi, který nedodržuje pravidla, která si sám stanovil.

Jakub Dvořák: Rezignuje i ministr Blatný?
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Pan ministr Blatný se rád ve všech argumentacích ohledně koronaviru ohání svým systémem PES, jenže dnes už můžeme tvrdit, že se jím sám neřídí. Podle tohoto systému jsme totiž už včera měli mít jistotu, že budeme příští týden ve stupni 4. Místo toho tady máme mimořádnou nedělní schůzi, která do všeho vnáší jen zmatek, a ať se rozhodne pro rozvolnění, nebo ne, tak je už nabourána důvěra lidí v celý systém.

Systém PES byl vymyšlen hlavně z důvodu předvídatelnosti a v jeho metodice je jasně uvedeno, jak a kdy se mají data vyhodnocovat, aby takový byl. Zde je ta hlavní část metodiky, podle které pan ministr nejedná, a kvůli tomu způsobuje chaos:

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Bod 4.1. Hodnocení epidemické situace:
Režim je nastaven tak, že budou sledována denní data a trendy v periodě čtvrtek -> středa následující týden, následně vždy ve čtvrtek proběhne vyhodnocení předchozího týdne a jeho výsledky budou veřejnosti oznámeny v pátek. Takto nastavené pravidelné intervaly učiní proces předvídatelným, nelze ovšem vyloučit náhlé změny situace, které si vyžádají rychlejší ad hoc reakci.

Žádná náhlá změna situace nenastala, aby bylo třeba svolávat mimořádnou schůzi, přesto je svolána, a v neděli se bude rozhodovat o tom, co bude v pondělí. Ptám se: Kde je ta předvídatelnost systému?

Jak pak mají běžní občané dodržovat systém, který nedodržuje ani sám ministr?
A taky jej už dodržovat přestávají. Nošení roušek jen tak pro formu je jen začátek. Některé restaurace se chystají otevírat zákaz nezákaz (viz. Šeberák) a pan ministr Blatný jen podrývá důvěru lidí v nějaký systém dál.
A pak se ještě diví, že jej lidé nedodržují.

Jakub Dvořák
rozhořčený podnikatel v maloobchodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…