Jakub Haas: Víme, že lidé zelenou naftu zneužívají

25.05.2012 7:31

Komentář zástupce tiskového mluvčí MF Jakuba Haase.

Jakub Haas: Víme, že lidé zelenou naftu zneužívají
Foto: top09.cz
Popisek: Zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas

Ministerstvo financí České republiky plánuje s účinností od 1. 1. 2013 zrušit daňové výhody takzvané zelené nafty. Materiál už byl předložený na jednání české vlády.

Ministerstvo financí dlouhodobě bojuje proti nesystémovým výjimkám. Zvýhodnění zelené nafty představuje právě nesystémovou výjimku, která zvýhodňuje jen jednu skupinu poplatníků na úkor všech ostatních.

Daňové zvýhodnění takzvané zelené nafty je umožněno směrnicí Evropské unie o zdanění energetických produktů a elektřiny. Podle tabulek Evropské komise těchto daňových zvýhodnění vůbec nevyužívá Bulharsko, Malta, Polsko a Slovensko.

Problematika je však dále složitá tím, že v rámci zemědělství některé státy Evropské unie omezují daňové zvýhodnění pouze na některé činnosti, některé státy Unie poskytují zvýhodnění pouze na určitý počet litrů na hektar a tak podobně.

V oblasti takzvané zelené nafty taktéž dochází ke zneužívání. Přestože zákon o spotřebních daních stanoví, že nárok na vrácení daně vzniká výhradně v případě spotřeby minerálních olejů pro zemědělskou prvovýrobu (kterou se rozumí rostlinná výroba, včetně ovocnářství, vinohradnictví, pěstování zeleniny, hub a tak dále), zjistilo Ministerstvo financí, že:

1) Nárok na vrácení daně je uplatňován i v případech spotřeby minerálních olejů pro jiné účely – například doprava krmiva či náhradních dílů.

2) Je nafta spotřebovávána v přidružené výrobě, případně není prokázáno, že minerální oleje byly skutečně spotřebovány v zemědělské prvovýrobě. Současně platí, že je velice problematické až nemožné určení skutečné spotřeby minerálních olejů spotřebovaných v zemědělské prvovýrobě, jelikož stroje využívané v zemědělství nejsou opatřeny žádnými měřidly spotřeby a ve většině případů nemají ani tachometry.

Spotřeba dotčených minerálních olejů je dále významně ovlivněna také jinými faktory kvalitou obhospodařované půdy, vlivy počasí, specifických technologických postupů, počtu nutných pěstebních zásahů podle kvality a vývoje porostu a podobně.

Problém je v tom, že se zpětnou platností nelze zpravidla objektivně prokázat, zda vůbec byly některé činnosti (například orba či hnojení) skutečně prováděny, opakovaně či nikoliv.

Kontrolní činností správců daně bylo dále v několika případech zjištěno, že subjekt uplatnil nárok na vrácení daně na základě předložení dokladu o nákupu minerálních olejů zdaněných vyšší sazbou daně. Rozborem vzorků odebraných z dosud nespotřebovaných zásob však bylo zjištěno, že ve skutečnosti byly pravděpodobně spotřebovávány minerální oleje zdaňované nižší sazbou daně, a tudíž nárok na vrácení daně měl být fakticky nižší.

Jakub Haas
zástupce tiskového mluvčího MF

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty