Jakub Janda: EU jako celek je bohužel psem, který štěká, ale nekouše

18.03.2014 11:28

Vyjádření think-tanku Evropské hodnoty k čerstvě odhlasovaným sankcím na ruské a krymské představitele.

Jakub Janda: EU jako celek je bohužel psem, který štěká, ale nekouše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

“Je třeba ocenit, že nedělní krymské hlasování nebylo uznáno jako “referendum” Evropskou unií, Radou Evropy, ani OBSE. Těžko lze hovořit o referendu, když samotná ukrajinská ústava umožňuje lidová hlasování jen o místních otázkách.
 
Ministři zahraničí Evropské unie na svém zasedání přijali očekávané cílené sankce proti třinácti ruským a osmi krymským představitelům, což lze považovat za diplomatický políček. Více bude Kreml mrzet zastavení jednání o bezvízovém styku, ovšem evropské vlády se opět neshodly na ekonomických sankcích. Bohužel se stále ukazuje, že EU jako celek je v mezinárodní aréně psem, který štěká, ale nekouše. To je způsobeno tím, že každý z osmadvaceti členských států má odlišné zájmy a jinou míru vzájemné závislosti na Rusku či jím vyvážených energiích, která svazuje jeho jednání.
 
Tato situace se těžko v dohledné době změní, pokud nedojde k přímému vojenskému ohrožení členů EU. Rusko bude na základě své okupace a anexe Krymu na čas odstrčeno od evropského stolu, ale těžko si lze představit, že bude reálně potrestáno tak, aby svého obsazení ukrajinského Krymu litovalo,” říká Jakub Janda, zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…