Jakub Kajzler: Sankce? Jsme připraveni bojovat?

05.09.2014 16:40

Mediální prostor v posledních dnech vyplňuje zejména ukrajinská krize, která se u nás zploštila do černobílého vidění „sankce – pro/proti“. Neřeší se cíle, kterých chceme dosáhnout, pouze se hodnotí jeden nástroj vytržený z kontextu.

Jakub Kajzler: Sankce? Jsme připraveni bojovat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Cílem našeho snažení by mělo být zastavení bojů na východní Ukrajině a získání kontroly oficiálních ukrajinských autorit nad danou oblastí. V zemi proběhly prezidentské volby a jejich zvrat silou nemůže být z našeho pohledu akceptovatelný.

Rusko hraje bez pochyby roli destabilizátora. Jestliže někdo vypadá jako ruský voják, mluví jako ruský voják a obléká se jako ruský voják, tak to je ruský voják. Bez ohledu na to, jestli je na „dovolené“, nebo se „ztratil“. Vladimír Putin je nejvyšší představitel armády a za tyto vojáky zodpovídá. Neexistuje žádné ale.

Přijaté a plánované sankce mají za cíl přístup Ruska změnit. Donutit jej, aby přestalo podporovat separatisty a do konfliktu se dále nemíchalo. Není primárním cílem Rusko ekonomicky nebo jinak poškodit. Pouze vyvinout nátlak na změnu jeho přístupu. Rusové možná jsou dlouhodobě zvyklí žít v bídě, ale Putin, jeho spolupracovníci a oligarchové na bídu dávno zapomněli. Právě tyto osobně mířené sankce (plus zákaz vývozu vojenského materiálu) můžou pomoci nátlak vytvořit.

Samozřejmě že máme účinnější nástroje. Rusko slyší hlavně na sílu. Žije ve světě, kde rozhoduje argument železa. Jsme však připraveni umístit desetitisíce našich (myšleno NATO, ale i českých) vojáků na hranice? Jsme připraveni v případě eskalace konfliktu rychle zasáhnout? Máme ve skladech dostatek munice, náhradních dílů a další potřebné výzbroje? A hlavně: Jsme připraveni a odhodláni zbraně použít?

Pochybuji, že je na tuto variantu naše vláda ochotna přistoupit. Proto jasné přihlášení se k sankcím (byť můžeme mít tisíc připomínek na uzavřeném jednání) by mělo být základním předpokladem pro jejich úspěch. Oznámení Francie o zastavení dodávek Mistralu je také hlavně gestem (po překonání krize stejně budou se zpožděním dodány). V této oblasti Bohuslav Sobotka selhal.

Vraťme se ale zpátky k cílům, kterých má být dosaženo. Odsunutím ruských vojáků problém neskončí. Bude potřeba donutit separatisty složit zbraně a podpořit ukrajinskou vládu v zajištění bezpečnosti na východě země. Dohody asi nebude možné dosáhnout bez alespoň krátkodobého monitorování, či aktivní účasti třetí strany.

Dalším krokem musí být nějaká forma finanční pomocí Ukrajině překonat nejbližší měsíce. Pouhým získáním fyzické převahy nad územím si centrální vláda důvěru lidí nezíská. V krátké době musí dojit k alespoň minimálnímu, ale zaznamenatelnému zlepšení životních podmínek a celkové situace obyvatel. Pokud se tento krok podaří, bude Ukrajina na dobré cestě ke stabilizaci a dlouhodobému rozvoji.

Situace bohužel připomíná některá partnerství. S manželkou to nejde, bez ní taky ne. V tomto ohledu je tím „závažím“, které potřebujeme, Rusko. Jestliže nedojde k dohodě, které se bude účastnit, dohoda nebude fungovat. Vyjednávat však musíme z pozice rovnocenných aktérů, nikoli pána a vazala. Odhodlání obětovat minimálně část našeho HDP v podobě sankcí nám v tom může pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

13:04 Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

Všechno nejlepší ke světovému dni obezity! Já se svým metrákem mezi oslavence zcela jistě patřím, al…