Jakub Novák: Protony patří do úhradové vyhlášky, shodují se odborné společnosti i ministerstvo zdravotnictví

12.12.2014 16:59

Ministerstvo zdravotnictví zahrne moderní léčbu nádorů, protonovou terapii, do úhradové vyhlášky v její novele, která vyjde v polovině roku. Ze současné verze byla na poslední chvíli vyřazena kvůli nepřesné formulaci, která by ale ve svém důsledku znemožnila léčbu většině pacientů. Text vyhlášky by nedovolil využití technické výhody, kterou má ozařováním protonovým paprskem vůči klasické radioterapii. Na to upozornily ministerstvo zdravotnictví odborné společnosti, dovodily, že podle takto vydané vyhlášky by se protonovým paprskem dalo ozařovat je časné stadium rakoviny prostaty.

Jakub Novák: Protony patří do úhradové vyhlášky, shodují se odborné společnosti i ministerstvo zdravotnictví
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru profesora Rostislava Vyzuly (ANO) měla být protonová léčba hrazena z pojištění od července, a to hlavně u dětí s nádory hlavy. "Protonové centrum mělo podle návrhu vyhlášky dostávat 19.000 korun za jednu frakci ozáření. Centrum ale chtělo výrazně víc, ke shodě proto nedošlo. Protonová terapie proto v sazebníku nebude," řekl Vyzula.

Tato interpretace je ale zavádějící. „Vůbec nejde o cenu, jde o to, aby bylo vůbec možné využít technické výhody ozařování protonovým paprskem a původní formulace by právě ozařování dětí s nádory hlavy bránila“ upřesňuje ředitelka Strategie PTC Iva Taťounová.

Její slova potvrzuje i Lenka Poliaková z ministerstva zdravotnictví, která  podle serveru Aktuálně .cz  uvádí, že protonovou léčbu vyřadili na základě upozornění samotného protonového centra a Ministerstvo zdravotnictví podle ní nechtělo protonové centrum poškodit. "Dořešíme to během příštího roku," doplnila Poliaková.

Současná situace jen potvrzuje fakt, že jak odborné společnosti , tak samo Ministerstvo zdravotnictví nepochybují o nutnosti  umožnit českým občanům protonovou léčbu a její úhradu ze zdravotního pojištění. K chybě, která by například znemožnila využít proton k léčbě stejné diagnózy jako měl britský chlapec Ashya King, se tedy ministerstvo postavilo konstruktivně.

„Pro české pacienty je to vlastně dobrá zpráva, zodpovědným úřadům záleží na tom, aby vyhláška umožnila komplexní využití výhod protonové terapie, a k tomu dojde do půl roku. Je to určitě lepší než kdyby se teď honem schválil text, který by léčbě ve skutečnosti zabránil“ uzavírá Iva Taťounová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla