Jakub Pergler ke kauze kostela Máří Magdalény: Žádné peníze jsem neviděl

03.10.2016 21:10

Vzhledem k tomu, že se opakovaně moje jméno vyskytuje v některých médiích a diskusích v souvislosti s kauzou GEPO – rekonstrukce kostela Máří Magdalény, rozhodl jsem se k tomu promluvit. Vede mě k tomu to, že celý případ se stále nedostal před soud a stále častěji se vyskytují různé spekulace o mé roli v této kauze. Posledním impulsem bylo mé obvinění ze strany primátora Batthyányho, který naznačuje, že jsem měl převzít úplatek pro Jana Korytáře.

Jakub Pergler ke kauze kostela Máří Magdalény: Žádné peníze jsem neviděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Metrostav, ilustrační foto

Věřím, že informace v této fázi již nijak neovlivní probíhající vyšetřování.

S Janem Korytářem jsem se seznámil v roce 2010, kdy jsem s ním konzultoval jak postupovat ve věci veřejné zakázky na dodávku oken pro školy, kde jsem zjistil, že celá zakázka je zhruba o 30 milionů předražená a je šitá na míru předem vybrané firmě, což se také později potvrdilo. Společně jsme pak měli několik schůzek, většinou na téma veřejné zakázky.

Tyto informace jsem předal i Marku Pieterovi z SLK, který slíbil, že si tuto problematickou zakázku prověří a pohlídá. Dle mých informací se jí zabývá i policie.

Co se týče kauzy rekonstrukce kostela Máří Magdalény, tak tam firma, ve které jsem měl podíl, vyhrála zakázku na dodávku oken. V té době se na mě obrátil manažer Metrostavu Petráň se žádostí o zprostředkování schůzky s panem Korytářem. Tato schůzka také proběhla. Jan Petráň na ní zjišťoval, zda Korytář proti této dotaci nechce jít za každou cenu. Jan Korytář se na oplátku zajímal o pozadí některých stavebních zakázek, na které dříve poukazoval.

Petráň v zásadě potvrdil, že zakázky Lázně a jiné byly zmanipulované. Korytář sdělil, že z jeho strany je také zájem, aby se kostel opravil, pokud budou dodrženy zpřísněné podmínky ze strany poskytovatele dotace. To bylo v roce 2013 a Korytářovy přísnější podmínky GEPO a Metrostav akceptovali.

Na jaře 2014 jsme řešili s Petráněm po telefonu jiné zakázky a chtěl jsem se s ním sejít. On mi řekl, že jede na ROP a že má obavu, že jede zbytečně, protože Korytář nebude s navrhovanou změnou financování souhlasit. Řekl jsem mu, že mi Korytář den předtím zrušil schůzku z důvodu nemoci, takže na ROP asi nepojede. Na to mi Petráň řekl, ať se u něj stavím.

Na této schůzce mi řekl, že toho využil a na firmě si dojednal odměnu 500 tisíc pro Korytáře za to, že to neshodí. Po mě chtěl, abych to případně potvrdil řediteli liberecké divize panu Stuchlíkovi. To se mi nejprve nelíbilo, ale Petráň mi vysvětlil, že tato informace je pouze interní, že ji musím akceptovat, což jsem udělal, protože jsem měl hodně peněz v rozdělaných zakázkách s Metrostavem. Zároveň mi dal příslib, že mi z těchto peněz bude garantovat doplacení jiné zakázky, kde bylo financování problematické. To bylo v červnu 2013. Žádné peníze jsem ale neviděl, celá záležitost mě stála zhruba 500 tisíc na nedoplacených fakturách

Pak přišlo zatýkání 1. dubna 2014. Poté, co se v médiích objevila informace, že část peněz měla být určena pro Korytáře, mě Korytář formou důrazné SMS požádal o schůzku se žádostí o vysvětlení. Tam jsem se mu omluvil za zneužití jeho jména v celé kauze. Od té doby s ním spolupracuji a podporuji ho v jeho politice. Je to jeden z mála politiků, které znám, kteří nejsou v politice pro osobní prospěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…