Jakub Petruška: Indové znovu nakupují zlato ve velkém

11.05.2017 19:50

Oblíbenost žlutého kovu je především ve východních zemích známou věcí už od počátku civilizací. Nejen že je symbolem krásy a velkoleposti, ale v dnešní době hraje již i roli ochranářskou ve smyslu ochrany majetku a bohatství. Lidé v těchto zemích si to velmi dobře uvědomují. Nejde jen o ukazování bohatství, ale zejména o uchování hodnoty.

Jakub Petruška: Indové znovu nakupují zlato ve velkém
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Na nejvyšších místech v tomto žebříčku se drží především asijské země, a to hlavně Indie a Čína. Zlato představuje pro východní národy něco velkolepého. Dokladují to například neustále se zvyšující zásoby čínské centrální banky – nikdo přesně neví, kolik zlata má, a přitom nakupuje stále další.

Nicméně není to jen přední světová ekonomika, která razí cestu žlutým kovem. Indie, kde sahá „zlatá tradice“ hluboko do historie, jde stejným směrem. Tím spíš nacházejí Indové, kteří si v minulém roce prošli velmi nepříjemným obdobím „demonetizace“, uchovatele hodnoty a svého bohatství právě ve zlatě. Vládní akce v podobě zrušení bankovek v hodnotě 500 a 1 000 rupií nebyla jedinou takovou, ale ani tak nezlomila chování indického národa. Následující údaje to potvrzují.

Graf znázorňuje, jak se vyvíjel import zlata v uplynulém roce. Vidíme, jak docházelo k postupnému nárůstu. Jen rozdíl mezi březnem 2016 a březnem 2017 je 341,66 %. Je také patrné, že v prosinci roku 2016 byl zaznamenán oproti listopadu velký pokles – o více než 50 %. Příčinou byla především výše zmíněná listopadová vládní akce, kdy lidé ze dne na den přišli o bankovky vysokých nominálních hodnot. S novým rokem Indové nabrali nový dech a svou pozornost opět obrátili ke žlutému kovu, přičemž tento chtíč bude pravděpodobně stále narůstat, protože důvěra vůči vládní politice byla dost otřesena. Nárůst v únoru 2017 oproti lednu 2017 je o 64,8 %, v březnu pak o dalších 19,10 %. Zlato tak opět boduje a představuje bezpečný přístav.

Další graf srovnává jednotlivé roky a v tom loňském ukazuje opět výrazný pokles. Oproti roku 2015 činil propad o 61,33 %. Letos je již patrný narůstající trend, když za prvního čtvrt roku dosáhl import 249 tun, což je již 42,78 % hodnoty roku 2016.

Jinými slovy, za pouhé 3 měsíce dosahuje v Indii dovoz zlata téměř poloviny hodnoty roku 2016. Pokud by toto tempo pokračovalo, mohl by na konci roku dosáhnout import úrovně kolem 1 000 tun. Indové opět ožili a lásku ke zlatu nezapřou. Uvidíme tedy, co přinesou další data – nechme se překvapit…

Autor je investiční analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…