Jakub Petruška: Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ

20.05.2017 12:29

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí.

Jakub Petruška: Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ
Foto: archiv
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

Když porovnáme první dva měsíce roku 2016 a 2017, tak zjistíme, že letos bylo z USA exportováno o 44,5 tun více. To je nárůst o 78,8 %.

Celkový import zlata do USA za první dva měsíce letošního roku činil pouze 80 tun, přičemž export dosáhl 101 tun. Celková bilance tedy napovídá, že muselo dojít k likvidaci zásob ve výši 21 tun.

A kam se 101 tun vyvezlo? Podle údajů USGS (United States Geological Survey – americká vědeckovýzkumná vládní agentura) směřoval vývoz opět z velké části do východních zemí. Do Číny, Hongkongu a Indie směřovaly téměř 2/3 z celkového vývozu za zmíněné období.

V celém roce 2016 byl poměr vývozu do těchto zemí ještě vyšší. Pokud bychom srovnali poslední dva roky, pak se vývoz do těchto zemí zdvojnásobil z 31 tun na 61,8 tun. Největší množství zlata směřovalo do Švýcarska, následuje Velká Británie, Spojené arabské emiráty a zbytek byl pak vyvezen do Německa, Kanady a Mexika.

Co to tedy znamená? Zdá se, že chování amerických investorů není zcela racionální. I když v současné chvíli vidíme dobrou a růstovou náladu na akciových trzích, problémy mnoha ekonomik vůbec nejsou vyřešeny a je jen otázkou času, kdy přijde další krize.

To si možná západní země stále nechtějí připustit. Naopak východní země si to nejspíše uvědomují a řídí se historicky ověřenou strategií, kdy investice do zlata znamená určitou jistotu. Budoucnost nám ukáže, kdo na přesunu zlata východ vydělá.

Autor je investiční analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…