Jakub Šiška: Francouzské tmářství a česká osvícenost

14.02.2013 19:44 | Zprávy

Nařizovat lidem, aby na noc zhasínali, to je pro každého liberála hodně silná káva. V Česku by se s takovým nápadem neodvážil přijít ani ten nejdivočejší aktivista, natož pak politik. Francouzi jsou opravdu jinde. Že ministr najde odvahu vydat tak kontroverzní nařízení, svědčí o tom, že nezanedbatelná část společnosti s jeho pohledem na věc souhlasí, nebo je ho alespoň schopná skousnout.

Jakub Šiška: Francouzské tmářství a česká osvícenost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

A to vezměme v úvahu, že Paříž je zvyklá žít nočním životem mnohem víc než Praha a že vize ztemnělých bulvárů musí být pro mnohé obchodníky i turisty nepředstavitelná. Od 1. července však veškerá soukromá venkovní osvětlení, tedy reklamy, výlohy, osvětlení fasád a podobně budou muset nejpozději hodinu po půlnoci zhasnout. Vnitřní prostory obchodů, úřadů a dalších nebytových prostor potemní do hodiny po odchodu posledního pracovníka.

Na podobná nařízení se lze dívat dvojím pohledem. Ten první říká, že stát se lidem nepatřičně plete do života, když jim nakazuje, jak mají svítit, co mají jíst, čím mají topit, jak se mají přemisťovat a tak dále. Ten druhý vychází z toho, že konzumní společnost dospěla do takového stadia, kdy si uvědomuje svůj destruktivní životní styl a dobrovolně si proto ukládá určitá omezení. Zajímavý jevem je, že nemalá část těch, kteří proti restrikci původně protestují, ji nakonec vezmou za svou a zpátky by neměnili.

Vzpomeňme na dobu, kdy jedna země za druhou zaváděla zákazy kouření v restauracích. Hostinští napřed křičeli, že přijdou o zákazníky a zkrachují, ale poté se ukázalo, lidí v restauracích mnohde dokonce přibylo. Ač to tak zkraje nevypadalo, většina lidí poznala, že díky zákazu jsou paradoxně svobodnější.

Podobně to bylo ve zmíněné Paříži s uzavřením silnice podél pravého břehu Sieny pro automobily. Nešlo o nějakou postranní ulici, ale o tři kilometry dlouhou magistrálu, po které projížděly tisíce aut za hodinu. Nastane dopravní kolaps, centrum se vylidní, z Paříže bude vesnice - varovali protestující. Nic z toho se nestalo.

Bulvár pro pěší si Pařížané rychle oblíbili, takže v těchto dnech se začala stejným způsobem měnit i silnice na opačném břehu. Zlost nad zákazem vjezdu vystřídala radost ze svobodného pohybu po svých, čistšího vzduchu a ticha. Bude zajímavé sledovat, zda to se zákazem nočního svícení dopadne podobně. V Česku ale žádné tmářské experimenty nehrozí. Zde se ctí svoboda jednotlivce, takže každý může libovolně kouřit, jezdit na motorce po lese, řezat v neděli ráno motorovou pilou, provozovat vedle sebe hernu, zastavárnu i nevěstinec, topit doma odpadky, pálit nebo šlukat trávu, udělat vedle domova důchodců technopárty. Co je proti tomu nějaký světelný smog. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…