Jakub Šiška: Letenský vepřín opět ve hře

24.05.2015 20:06

Na místě bývalého tábora, ve kterém nacisté umučili přes 300 lidí a dalších zhruba 500 poslali na smrt do Osvětimi, stojí od roku 1995 památník. Jeho součástí je model bývalého tábora, dvě vysazené památné lípy, podrobné informace o tom, co se zde v letech 1940 až 43 odehrávalo.

Jakub Šiška: Letenský vepřín opět ve hře
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Ale hned za zdí stojí ten prasečák. Jak daleko by měl stát, aby nevadil? Čím vlastně ruší čuníci památku zemřelých, když podobných prasečáků jsou tisíce? A bylo by pohoršení stejné, kdyby místo prasečáku stála v Letech třeba továrna na auta?

Prase je podle etologů vnímavý a inteligentní tvor, který v mnoha ohledech předčí i psa. Jeho inteligenci lze srovnat s inteligencí tříletého dítěte. Prase dokáže hrát počítačové hry, učit se ze zkušenosti druhých prasat a předvídat mnohé situace.

Někteří lidé chovají tak zvaná miniprasátka jako domácí mazlíčky a chodí s nimi na procházku na vodítku. Jenže zkuste nějakému člověku říct, že je prase. V muslimských zemích se to trestá smrtí a i na našem humanisticky vzdělaném západě je to jedna z nejhorších urážek.

Člověk si určil, že prase je symbolem špíny a nezřízeného žraní. Proto tohle zvíře (a nejen tohle) degradoval na surovinu, jejímž jediným smyslem existence je uspokojit náš žaludek. Vymyslel pro ně velkovýkrmny, kde je drží natěsnané po stovkách, v kotcích tak malých, že se tam nemohou ani otočit.

Jediná aktivita, která jim kromě přijímání potravy zbývá, je ohryzávání železných mříží a agrese vůči sobě navzájem. Slabší jedinci umírají stresem nebo na nejrůznější zranění, ale s takovými ztrátami se počítá. Jediná „prevence“ spočívá v tom, že se selatům usekávají ocásky a samci jsou kastrováni, samozřejmě bez umrtvení. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…