Jakub Šiška: Podpora obnovitelných zdrojů by nemusela být tak drahá

06.02.2015 21:35

Nejvyšší kontrolní úřad před časem zkritizoval podporu obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2030 nás prý tato podpora bude stát nejméně jeden bilion korun, z čehož většinu zaplatí spotřebitelé ve formě zeleného příplatku za elektřinu.

Jakub Šiška: Podpora obnovitelných zdrojů by nemusela být tak drahá
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval známou skutečnost, že podpora obnovitelných zdrojů probíhala nehospodárně a že cíl v podobě 8% podílu zelené energie v energetickém mixu v roce 2010 byl dosažen za cenu extrémně vysokých nákladů.

Nežádoucí vývoj by způsoben tím, že odpovědné orgány včas nereagovaly na prudký pokles cen fotovoltaických panelů, takže nebylo možné snižovat výkupní cenu solární elektřiny o více než 5 % ročně.

Změna od roku 2011 vyvolala solární boom, kdy co nejvíc subjektů chtělo využít starých velkorysých podmínek. Proto tři čtvrtiny výrobních kapacit dnes funkčních fotovoltaických elektráren byly instalovány v roce 2010 – čteme ve zprávě.

Přestože problém nezvládnuté podpory fotovoltaiky je dostatečně znám a sotva k němu lze říct ještě něco nového, můžeme ve zprávě NKÚ najít několik slabých míst.

Jedním z nich je odhad, že podpora obnovitelných zdrojů bude českou ekonomiku stát do roku 2030 nejméně 1 bilion korun. Kontroloři např. nezohledňují skutečnost, že mezi roky 2011-2014 bylo provozovatelům solárních elektráren sraženo kvůli tzv. solární dani celkem 20 miliard korun.

Tato daň byla v roce 2013 prodloužena na celou dobu pobírání podpory, čímž se celková zátěž ještě sníží. Rovněž se tím prodlouží doba návratnosti investice, kterou NKÚ uvádí na úrovni sedmi let.

Co ve zprávě bohužel zcela chybí, je poukaz na to, jak by šlo podporu obnovitelné energetiky zefektivnit. Není k tomu třeba žádných sofistikovaných propočtů, stačilo by poukázat na příklady ze zahraničí.

Například v Německu je podpora podmíněna efektivností projektů a je cílena na malé subjekty, především domácnosti a družstva. Právě v jejich rukou se nachází téměř polovina všech instalovaných kapacit obnovitelných zdrojů.

Tím, že obnovitelné zdroje pokrývají už 27% celkové spotřeby elektřiny, stávají se ekonomicky soběstačnými. Stát tak může směřovat podporu do rozšiřování zásobníků solární a větrné elektřiny a posouvat tak energetickou změnu do další fáze.

Profitují na tom domácnosti a firmy, které se odpoutávají od diktátu energetických koncernů. V neposlední řadě je rozvoj obnovitelných zdrojů přínosem pro celý průmysl a důležitým faktorem celkového hospodářského růstu.

O tom se však u nás skoro nemluví. Zůstává jen pocit, že podpora obnovitelných zdrojů byl omyl, za který draze zaplatíme. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…