Jakub Šiška: Z větru může Česko pokrýt až třetinu spotřeby elektřiny

12.04.2015 10:00

Větrné elektrárny u nás vyrábějí pouze 0,7% celkové produkce elektřiny a jejich výstavba se prakticky zastavila. Důvodem je jednak neexistence státní podpory tohoto zdroje energie a jednak odpor krajů, z nichž některé se rozhodly bránit stavbě větrníků za každou cenu.

Jakub Šiška: Z větru může Česko pokrýt až třetinu spotřeby elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

To je v ostrém kontrastu se skutečností, že větrné elektrárny představovaly loni v Evropě téměř polovinu kapacit všech nově instalovaných zdrojů a výrazně předstihly svého hlavního obnovitelného rivala – fotovoltaiku.

Důvod je jednoduchý: větrné elektrárny na pevnině jsou nejlevnější technologií s největším potenciálem.

Jedním z argumentů proti využití větru u nás bývá tvrzení, že v Česku málo fouká. To ovšem zpochybnilo v minulosti už několik studií. Ta nejnovější, zpracovaná Komorou obnovitelných zdrojů a Ústavem fyziky atmosféry Akademie věd, však porovnává reálné možnosti využití větru s tím, kolik to bude stát.

Závěr je jednoznačný: do roku 2050 může vítr vyrobit stejné množství elektřiny, jako dva vládou plánované jaderné bloky po 1200 MW – ovšem 6x levněji.

Zatímco větrnou energetiku bude podle zahraničních prognóz potřeba podporovat ještě asi šest až devět let, elektřina z jaderných elektráren je stále dražší a obrat není v dohledu.

Za pozornost stojí i předpoklad, že rozvoj větrné energetiky může Česku přinést vytvoření až 23 tisíc pracovních míst. Jak ukazují příklady z Německa, Dánska, Itálie a dalších zemí, výroba turbín je velkým impulsem pro domácí průmyslové podniky a technologické inovace.

Ve světě se už testují např. větrné elektrárny pro výškové stavby ve městech nebo hybridní solárně-větrné elektrárny pro rodinné domy. Před nedávnem byla dokonce instalována speciálně vyvinutá větrná turbína na pařížské Eiffelovce. 

Má-li se ovšem Česko touto cestou vydat, musí vláda zásadně otočit kormidlem. Nelze rozvíjet decentralizovanou obnovitelnou energetiku a zároveň koncentrovat třetinu výrobních kapacit elektřiny do dvou jaderných bloků, jak to plánuje připravovaná energetická koncepce.

Korekci zasluhuje i chystaný zákon o podporovaných zdrojích, kde vítr zcela chybí, zatímco se navrhuje podpora pro mnohem dražší biomasu.

V neposlední řadě bude záležet i na tom, zda se podaří získat pro rozvoj větrné energetiky občanský konsensus. Ani zde přitom nejde o nepřekonatelnou překážku.

Jak ukazuje aktuální průzkum agentury Focus, dvě třetiny Čechů chce energetiku založenou na úsporách a obnovitelných zdrojích. Třeba bude jednou stejný poměr hlasů i ve vládě. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …