Jan A. Mařenka: Trumpův projev v Kongresu aneb Vítězové a poražení. Aplaus ve stoje. Vozíčkáři vracejí úder. Mainstream kejhá jako potrefená husa

03.03.2017 16:20

Donald Trump přednesl v Kongresu svůj první projev. Byl očekáván s velkým napětím - především s tou otázkou, zda bude prezident USA pokračovat v konfrontačním duchu, nebo zda zvolí smířlivější tón.

Jan A. Mařenka: Trumpův projev v Kongresu aneb Vítězové a poražení. Aplaus ve stoje. Vozíčkáři vracejí úder. Mainstream kejhá jako potrefená husa
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

JAN A. MAŘENKA si poslechl Trumpův poslední projev a konstatuje, že prezident USA "nevyměkl", jak tvrdí dezinformační média, ale říká pořád totéž, jen jinými slovy - protože ctí "žánr".

Trump opět, jak je jeho dobrým zvykem, všechny překvapil. Jeho projev nebyl ani konfrontační, ani smířlivý. Byl optimistický. I nenávistná média jako televize CNN (totéž, co v našich poměrech ČT), dosud chrlící vymyšlené nebo alespoň zkreslené zprávy, to musela se zaťatými zuby ocenit.

CNN se chytá za nos

Podle CNN hodnotilo 57 % diváků Trumpův projev jako pozitivní. Sedm z deseti po projevu prohlásilo, že Trump vede zemi správným směrem, a dvě třetiny, že zvolil správné priority. Při interpretaci svého (i tak pochopitelně patřičně "cinknutého") průzkumu si CNN neodpustila jízlivou poznámku, zda ji i tentokrát označí prezident za "fake news".

Na tuto uštěpačnost Trump dosud nereagoval, nicméně jeho odpověď je nasnadě: Jistěže je CNN "fake news". Na tom nic nezmění jeden průzkum, který tato pokleslá stanice washingtonské kavárny zkreslila výjímečně jen málo, protože se nechtěla dostat úplně mimo realitu.

Ještě před začátkem projevu se Trump dočkal ovací ve stoje - a to dokonce i z lavic Demokratické strany. Toto přijetí předčilo všechna očekávání a udělalo z nenávistné CNN (a spol.) hlupáky ještě předtím, než všechno začalo.

Mainstreamová média zatvrzele pokračují ve své propagandě skrze tzv. nezávislé průzkumy i poté, co první Trumpovy kroky ve funkci lze jen stěží hodnotit jinak, než jako úspěšné. Podle těchto "průzkumů", obdobně realistických jako ty předvolební, má prý Trump podporu nejnižší ze všech prezidentů v novodobé historii, a to pouhých 38 %. Stejných, ne-li ještě větších ovací, se dostalo v Kongresu Trumpově ženě Melanii, ze které se dosud snažila média udělat chudinku trpící dominancí svého manžela.

Trumpův projev sice vyzněl optimisticky, ale ve skutečnosti neřekl nic jiného, než při svém inauguračním projevu, po kterém ho média označila za fašistu. Projev v Kongresu byl z tohoto hlediska zcela klíčový. Zatímco se média snažila přesvědčit, že si kongresmani před Trumpem málem odplivnou, milióny diváků nyní viděly nadšení a obdiv jeho domnělých politických soupeřů - především z Republikánské strany.

Než zamrzl úsměv na rtech

Společné nadšení pro nového prezidenta však Republikánům a Demokratům vydrželo jen prvních pár minut, dokud Trump neupozornil na rostoucí projevy nenávisti vůči židovské komunitě. Poté už se ozýval bouřlivý potlesk převážně jen z republikánských lavic.

Trump zkritizoval Obamovu šílenou zdravotní reformu, připomněl "vysoušení bažiny" přebujelé administrativy, ale i lobbisty, kteří parazitují na svých předchozích politických funkcích. Zopakoval především, že nechce být "prezidentem světa", ale toliko USA. Zmínil dosavadní zcestnou politiku utrácení biliónů dolarů za údajnou pomoc jiným zemím (v podtextu "barevné revoluce"), zatímco americká ekonomika chřadne. To už tleskali jenom Republikáni.

Z Trumpova projevu, který se plně nesl pod zástavou "America first", stojí mimo jiné za pozornost volba hostů v publiku. Během projevu je Trump představil a stručně připomněl jejich příběh.

Mezi hvězdné hosty na galerii patřila především vdova po nedávno zemřelém soudci Nejvyššího soudu Antonina Scalii, paní Maureen Scaliová. Trump už vybral jeho nástupce, nového strážce Ústavy, konzervativního soudce Neila Gorsuche. Jeho přijetí nebo odmítnutí Kongresem bude pro Trumpa klíčové – proto požádal Kongres o podporu.

Na galerii sedělo několik desítek žen v bílém, tedy zástupkyní amerických feministek, vedených ultrafeministkou Wassermannovou-Schulzovou, která byla odvolána z vedení Demokratické strany po skandální politické korupci při předvolební kampani.

Tyto agresivní dámy, jejichž úhlavním nepřítelem je typ "bílý muž - křesťan" (ztělesněný právě Donaldem Trumpem), při projevu nedokázaly ani jen "nepřátelsky mlčet", ale bučely a ukazovaly palce směrem dolů.

"Oblékly jsme se do bílého na protest proti Trumpovým snahám zpochybnit všechno, čeho ženy v uplynulém století dokázaly," (!) prohlásila jedna z těchto osob, které si neříkají feministky, ale "demokratické ženy".

Po Trumpově zvolení uspořádaly demonstrace v mnoha amerických městech, kde převlečené za vagíny volaly mimořádně pokroková hesla jako "Musím mít penis, abych dostala přidáno?" a volaly po zachování "práva žen" zabíjet bez jakékoli kontroly a postihu nenarozené děti.

Trumpova galerie slávy

Není proto náhodou, že Trump na tutéž galerii nechal posadit - a Americe představil - postiženou dívku, která měla umřít na vzácnou Popeho nemoc v pěti letech, ale dnes, také díky péči lásce svého otce, je jí 20 a studuje na univerzitě. Šlo o jasný signál přítomným dámám v bílém, že to není jen matka, kdo má výsadní právo na dítě a umí se o něj postarat jinak než zabíjením "nepohodlných".

Další ženou na galerii byla vdova po válečném hrdinovi Owenovi. Při ovacích nedokázala zakrýt dojetí a s vděčností přijala pohlazení ruky od Trumpovy dcery Ivanky. Od feministek se jí za to následně dostalo opovržení a byla nařčena, že "dělala Trumpovi šaška".

Není to totiž Trump, kdo rozděluje Ameriku. Ameriku - jako všude na světe - rozděliluje revoluční Kavárna: Vedle herců a dalších "intelektuálních" levičáckých elit jsou pomyslné barikády obsypány také těmito ženami v bílém, které bez výjimky generuje Demokratická strana a její fašisticko-feministická frakce.

Trumpův projev byl prvním, který média hodnotila kladně. V žádném případě to však neznamená, že by se mainstream najednou chytil za nos a otočil. Naopak. Přes pozitivní vyznění se nenávistná média nadále pohoršují. Tentokrát již ne nad tím, co Trump řekl, nýbrž nad tím, co neřekl. Což není ani tak posun, jako spíše úkrok: Jak to, že Trump veřejně nepřiznal, že je ruský agent? Proč ani jednou neřekl "Putin"?

Tak mu to vzápětí rychle vracejí dalším obviněním - tentokráte ministra spravedlnosti - že při slyšení v Senátu nepřiznal, že se také sešel s ruským velvyslancem. A žádají jeho hlavu. Tohle bylo opravdu v Americe naposledy v padesátých letech minulého století. Jen se "kádrovák" nejmenoval McCain, ale McCarthy. Je to tam znovu. A Evropa to znovu "opisuje".

Trump bude bezpochyby nadále pod velkým mediálním tlakem.

Jeho projev v Kongresu však může i znamenat, že se přece jen zablesklo na lepší časy.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…