Jan A. Mařenka: Z americké demokracie se valí střeva...

02.12.2016 18:40

Jan A. Mařenka upozorňuje, že gigantický volební podvod, který se chystá v USA, není jen planá úvaha konspirátorů, nýbrž reálná hrozba.

Jan A. Mařenka: Z americké demokracie se valí střeva...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Zatímco Trump už sestavuje svůj vládní kabinet, roste tlak establishmentu, aby se k moci vůbec nedostal. Mainstreamová média se starají o odlákání pozornosti. Pod hladinou se však v těchto dnech odehrává jev, který co do intenzity nemá v historii USA obdoby: Pokus o povolební převrat nevídaných rozměrů.

O tom, že je to vážné, svědčí zpomalení růstu zájmu investorů, který po Trumpově zvolení raketově stoupl. Nyní finanční trhy nadšené miliardářovým zvolením vyčkávají, jak to všechno dopadne. Agresivita, s jakou se snaží Demokratická strana zvrátit volební výsledek, je nevídaná. Všichni s napětím vyhlížejí 19. prosinec, kdy pošlou členové Sboru volitelů své hlasy do Kongresu. A jaké hlasy to budou.

Na veřejnost prosakují zprávy, že poražená kandidátka Hillary Clintonová propadla alkoholu. "Pije víno ještě víc, než jindy. Do toho polyká Prozac, ještě víc, než jindy. Bloudí po domě v Chappaqua a kňourá, že její volební štáb selhal. Bill i Chelsea se měli víc snažit a šéf FBI byl domluvený s Trumpem," řekl zdroj z okolí kandidátky portálu InfoWars. Pokud prý dojde v revoluci volitelů nebo k přepočítávání hlasů (a vše tomu nasvědčuje), je prý však Clintonová připravena statečně odložit sklenku.

Hamiltonova armáda vrací úder

Ve státech, kde Trump zvítězil, je na republikánské volitele vyvíjen nátlak, jaký nemá v historii země obdoby. Nejde o žádnou vzpouru nezodpovědné hrstky hysteriků, kteří byly zmanipulováni protitrumpovskou propagandou. Jde o sofistikovaný a právně podložený pokus zvrátit výsledek voleb – formálně legální cestou.

"Je naší morální povinností volit podle svého svědomí, a ne podle rozmarů lidu," říkají členové skupiny, podle které je třeba změnit pravidla v průběhu volebního procesu. Tato iniciativa si říká "Hamiltonovi volitelé" podle Alexandra Hamiltona, jednoho z otců zakladatelů, který institut Sboru volitelů kdysi prosadil.

Pokud uspějí, bude to znamenat, že všechno, co se dosud ve volbách odehrálo, mělo nulový význam. Hlasy více než 100 miliónů voličů poletí do stoupy - a o budoucím prezidentovi bude rozhodovat pouhých 539 lidí – členů Sboru volitelů.

Došlo by tak na slova právě zvěčnělého Fidela Castra blahé paměti: "Ve Spojených státech není prezident volen, ale rovnou jmenován."

V praxi však volitelé fungovali jako prostředníci. Ve většině států USA (29), jsou vázáni zákonem, aby respektovali vůli voličů. Pokud budou volit jinak (tedy – podvedou své voliče) poruší zákon, za což jim hrozí pokuta 1000 dolarů. Tady jde však o to svrhnout Trumpa - sice nečestně, ale v rámci zákona.

Nová iniciativa tak tlačí na příslušné soudy, aby "nevěrné volitele" netrestaly, případně zrušily jejich odpovědnost vůči voličům. Již je připraven tým špičkových právníků, který bude za jejich beztrestnost bojovat.

Vzor demokracie

Podle posledních zpráv se podařilo přesvědčit nejméně 15 republikánských volitelů, aby nevolili Trumpa. K tomu, aby nezískal potřebnou většinu, je třeba 37 "nevěrných" volitelů. Pokud by k tomu došlo, dají se očkávat masové protesty v ulicích a ústavní krize. To by znamenalo, že o budoucím prezidentovi USA bude rozhodovat Kongres, a ten může rozhodnout jakkoliv. Bez ohledu na to, že v něm mají převahu republikáni..

Neúspěšná kandidátka na prezidentku Jill Steinová (Zelení) mezitím oznámila, že již sehnala potřebných 7 miliónů dolarů na přepočítání hlasů ve třech státech, kde těsně zvítězil Trump. Tento akt by mohl zbavit Trumpa volitelské většiny tím, že se hlasy nepodaří včas (do 19. prosince) spočítat.

Mainstreamová média se těmto skutečnostem věnují jen okrajově a když už, tak jen v rovině chlácholení: O nic nejde, je to jen takový chabý pokus, raději se podívejme, co dělá Ivanka, případně: Ten Trumpovův kabinet, to je fakt děs.

Z volebního systému USA, který je údajnou pýchou demokratického světa, se právě před našima očima valí zapáchající střeva. Den za dnem se stále zřetelněji ukazuje, že nejen letos, ale v mnoha předchozích volbách si establishment dělal s voliči, co chtěl.

Volily milióny ilegálů

Podle odhadů se letos účastnilo voleb až pět miliónů ilegálních přistěhovalců (přistěhovalkyň), kteří v drtivé většině volili Hillary Clintonovou. Ta jim naslibovala vysoké sociální dávky, pohodlný život bez práce a – na rozdíl od Trumpa vstřícnou imigrační politiku. Vzhledem k možnosti těsného výsledku voleb to měli být právě ilegálové, kdo vše rozhodnou.

"Je to naprosto možné, aby volili ilegalové i v několika státech najednou. Ze 3 - 4 miliónů lidí na voličských seznamech byli buď ilegálové nebo mrtví lidé," řekla Protiproudu Češka, která žije 20 let v Kalifornii a volila v primárkách Sanderse, pak Trumpa. "Kalifornie je jeden z 24 států, který nevyžaduje, aby volič prokázal foto ID (např. řidičák nebo pas). Pokud jste na voličském seznamu (tzn. že jste se zaregistrovali před volbami např. přes internet), nechají vás volit, aniž by se na cokoli ptali. Lze volit poštou, nebo poslat po někom svůj balot (volební lístek) do volební místnosti."

"Není třeba tam být osobně. Můžete odevzdat volební lístek za kohokoliv, kdo je podepsaný na obálce. Při volbách mě nikdo nekontroloval, nesla jsem tam balot svůj a mého manžela (také Čech) a žádné ID nikdo nechtěl."

Převedeno na české poměry – je to jako kdyby například ČSSD vybízela ilegální přistěhovalce z Ukrajiny, aby hlasovali poštou, nebo svůj hlas po někom poslali, a pomohli tím nejen sobě a svým rodinám, ale i těm, kteří přijdou po nich. U nás to možné (zatím) není - v USA ano.

Ilegály veřejně ponoukal volit končící prezident Barack Obama, když v rozhovoru s populární herečkou a raperkou Ginou Rodriguez (rodiče z Portorika) pro televizi Fox řekl:

"Nezdokumentovaní voliči se vůbec nemusejí bát jít volit. Naopak! Určitě jim nehrozí deportace, ani vyšetřování. Občany se vlastně symbolicky stávají tím, že přijdou k volbám. A pokud mají v rodině nějakého nezdokumentovaného občana, je to jen další důvod, proč volit. Volby jsou posvátné, nemusíte se bát prozrazení."

Jinými slovy: Když nás budete volit, uděláme z vás, ilegálů, legály. Toto Obamovo prohlášení vzbudilo dokonce i ve stávajících politických kruzích zděšení, avšak brzy zaniklo v mediální štvanici na Trumpa (potlach v pánské šatně apod.).

Aktivisté Demokratické strany se pokoušeli v imigrantských komunitách vytvořit stav, kdy budou černoši a latinos volit masově Clintonovou – která jim za to umožní příchod dalších členů jejich rodin.

Twitter se chystá vypnout Trumpa

Hlavním komunikačním prostředkem s voliči se pro Trumpa stal Twitter (16 miliónů sledujících). Když se ukázalo, že srze svůj účet převálcoval všechna mainstreamová média, reakce na sebe nenechala dlouho čekat: "Trumpův účet bedlivě sledujeme. Pokud zaznamenáme signály šíření nenávisti, vypneme ho," řekl před pár dny mluvčí Twitteru.

Jasně: Dnes nám vypnou Trumpa, zítra celý svět.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …