Jan A. Mařenka: Zpráva CIA z blázince - USA prý napadla cizí mocnost

15.12.2016 7:35

Jan A. Mařenka se už ničemu nediví, s hlubokým porozuměním listuje vzpomínkami Švejka na blázinec a nachází nečekané souvislosti s vývojem ve Spojených státech po prezidentských volbách.

Jan A. Mařenka: Zpráva CIA z blázince - USA prý napadla cizí mocnost
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: CIA, ilustrace

Americká mediální mašina zdaleka nemele z posledního, jak by se mohlo zdát po výprasku ve volbách. Jen upadá do stále větší hysterie. Zprávy, jimiž zahlcuje veřejnost, jsou čím dál agresivnější a čím dál víc mimo realitu. Výraz "fake" (podvrh) tak dostává nový rozměr. "Americký mediální establishment se posunul na vyšší level", napsal na webu InfoWars jeho šéfredaktor Alex Jones.

Nyní se propagandistická armáda vedená CNN a deníky New York Times a Washington Post snaží přesvědčit veřejnost, že prezidentské volby v USA nevyhrál Trump, ale Putin a jeho bájní hackeři. Své tvrzení opírá o zprávu tajných informačních služeb v čele se CIA, ve které není obsažen jediný důkaz.

Média, která se cynicky honosí "zprávami potvrzenými z nejméně dvou nezávislých zdrojů" nyní již zcela bez zábran uveřejňují "breaking news", pocházející z jednoho zdroje, který je ovšem zcela závislý na odstupující vládní garnituře - a ještě jde o zprávu vycucanou z prstu, což připouští sám zdroj (CIA, jejíž vedení je také na odchodu). Tedy - úplné dno.

"Breaking news", která plní už několik první stránky mainstreamových médií, a mají za cíl zničit Trumpovo vítězství ve volbách, jsou tak na úrovni sdělení dobrého vojáka Švejka, který vzpomíná na svůj pobyt v blázinci: "...a ten druhý mně vysvětloval, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna mnohem větší než ta vrchní".

USA v ohrožení: zvolí prezidenta Kongres?

Ruskou kartu nenávisti hrál mainstream už během předvolební kampaně – a totálně selhala. Voliči jí neuvěřili, těch podvodů už bylo prostě moc. Proto by se mohlo zdát nadbytečné hrát ji teď znovu. Není, jsme již na jiném levelu.

O voliče teď už přece vůbec nejde. Výsledek voleb se stal majetkem establishmentu, legislativy, Kongresu a jeho starých struktur, masomlýna, který má jediný cíl: Zničit Trumpa dřív, než Trump zničí jeho. Téma ruských hackerů, i když vlastně žádné neexistuje, tak dostalo po volbách novou, vyšší funkci – jako palivo.

Média připravují pro legislativu důvod, jak výsledek voleb jakoby respektovat, ale pod tlakem okolností dosáhnout výsledku jiného: USA byly prý napadeny Ruskem v nejcitlivějším a nejposvátnějším místě demokracie - ve volebním procesu. Útoky mohou pokračovat. Proto by nebylo moudré, míní média, pouštět k moci nového prezidenta (který nemá zkušenosti s podobnými hrozbami, vždyť dosud řídil jen pár hotelů a kasín) a nechat rozhodnutí o dalších krocích na Kongresu.

Zpráva CIA má i další rozměr, o kterém se (zatím) nemluví. Proč hackeři vykradli "chráněné" servery Národního výboru Demokratické strany a "nechráněné" soukromé servery Hillary Clintonové nechali ladem? Nebo nenechali? Pokud vykradli i ty, pak by měla jít Clintonová do vězení!

"Že Rusko ovlivnilo naše volby říkají stejní lidé, kteří tvrdili, že má Saddám zbraně hromadného ničení," shrnul kauzu Trump - a tím by to mohlo celé skončit. Ale nekončí.

Nefalšovaný blázinec

Švejkovi by se v dnešní Americe líbilo přesně tak jako v blázinci. "Každej tam mohl mluvit, co chtěl a co mu slina právě přinesla na jazyk, jako by byl v parlamentě. Někdy si tam vypravovali pohádky a porvali se, když to s nějakou princeznou moc špatně dopadlo," vzpomíná nadšeně.

Zatímco si zapuzená princezna Hillary dělá v lesích selfíčka s osamělými matkami, establishment bojuje s nebývalou zuřivostí a ani za mák nepochybuje o tom, že toho Trumpa nenáviděného, protože z míst mimo "systém" přicházející "kuny v kurníku", nakonec zničí. Ten jejich mrtvolný pot a zrychlený dech ovšem o něčem svědčí.

Establishment již podnikl na Trumpovo vítězství a volební výsledek několik útoků (něco jako pokusy o vraždu v rámci zákona) – a všechny selhaly. Například pokus o přepočítání volebních hlasů ve třech státech pod praporem zelené feministky Steinové (podporované Nadací Clintonových). Bylo to fiasko. Již po přepočtení malé části hlasů se ukázalo, že Trumpovi ještě přibyly hlasy – a tak byl raději ten cirkus ukončen, protože vše nasvědčovalo tomu, že podváděla Clintonová, nikoli Trump.

Dalším výpadem establishmentu byl tlak na republikánské volitele, aby podvedli své voliče – a volili jiného kandidáta. Tady ještě není vyhráno (volitelé posílají hlasy do kongresu až 19. prosince), nicméně fiasko je to už teď. Ukázalo se totiž to, co mnoho voličů ani nevědělo – že nevolí prezidenta (a nejde tedy o přímou volbu), ale volitele, kteří nejsou vázáni zákonem jejich vůli respektovat.

Posledním útokem bylo zřízení tzv. Ministerstva Pravdy, tedy zákon o potírání dezinformací a propagandy. Senát, který by měl být Trumpovi oporou (Republikáni v něm mají mírnou převahu 52:48) schválil instituci, která bude mít mandát trestat weby a jejich majitele, kteří budou "páchat" zahraniční propagandu z Ruska, Číny a jiných zemí. Tedy totéž, co u nás spouští ministr vnitra Chovanec: brutální útok na zbytky svobody slova.

Ministerstvo Pravdy vrací úder

Protože však nebude možné prokázat, které weby jsou placené zahraničními sponzory a které ne, bude třeba je prostě pozavírat všechny. Totéž platí i pro tzv. "fake" zprávy, tedy takzvané dezinformace. Mezi první by ovšem měla být zařazena i zpráva CIA, že USA napadli při volbách ruští hackeři. Žádný důkaz, jen pohádky. Jako když u Švejka udělkali domovní prohlídku: "Voni ti pánové u vás nic nenašli," vypráví mu bytná paní Müllerová, "a říkali, že jste ztracenej, protože jste rafinovanej!"

Ministerstvo Pravdy bude spadat pod vládu USA, tedy – pokud vše proběhne, jak má – pod Trumpovu vládu. Ten zákon ale není připraven pro Trumpa, protože pak by nemohla většina amerických mainstreamových deníků vůbec vycházet a televize by měly místo zpráv zrnění. Zákon, který může být praktickou ukázkou platnosti hesla "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá", musí ještě podepsat odstupující prezident Obama.

Obama samozřejmě může svůj podpis odložit a nechat to na Trumpovi. Což vede k úvaze, že je to docela dobrý nástroj pro vyjednávání (jak se v politice říká vydírání), jež může být součástí nějaké širší zákulisní dohody na lince Obama – Trump.

V České republice už podobný útvar vznikl – a na rozdíl od USA ho ani nemusel schvalovat parlament. Proč taky, vždyť svoboda slova je už dávno jen taková formalitka. České Ministerstvo Pravdy (Odbor proti dezinformacím) má zahájit činnost od 1. 1. 2017 pod hlavičkou ministerstva vnitra. Je to celé načasováno před volbami, které budou téhož roku na podzim. Postihy se mohou týkat například i nenáviděného - protože kuna v kurníku - portálu Protiproud.

"V poslední době nám dochází k šíření nepravdivých informací, což ohrožuje stabilitu a bezpečnost české společnosti," vysvětlil ministr vnitra Chovanec na tiskové konferenci, na níž spolu s ním vystoupil předseda Vojenského výboru NATO generál Pavel. Nad nimi se vznášel duch amerického velvyslance Shapira, který krátce poté odešel do věčných lovišť – na rozdíl od "Odboru proti dezinformacím", který tu bude strašit nejméně do podzimu.

V USA vyvolala možnost zřízení Ministerstva Pravdy mezi alternativními weby pozdvižení. Například portál InfoWars opakovaně vyzval Trumpa, aby zákonu zabránil – ač to v této chvíli není možné. Nyní lze dělat jen přesně to, co Trump dělá: Sestavit silný kabinet, který následně schválí Senát.

Trumpův tah dámou

Ve chvíli, kdy média roztáčejí ohňostroj ruské nenávisti a dezinformací na plné obrátky, přichází Trump se smělým tahem. Na klíčovou funkci ministra zahraniční navrhuje miliardáře Rexe Tillersona, šéfa ropného gigantu Exxon Mobile, údajně přítele ruského prezidenta Putina. Je to dvojnásobná provokace: Tillerson je nejen "agent Kremlu", ale i zásadní odpůrce globálního oteplování - asi tak jako český exprezident Václav Klaus.

Při prvním pohledu na šachovnici je to něco jako oběť dámy. Kandidáta musí schválit Senát, kde mají republikáni těsnou většinu 52 ku 48. Už nyní jsou mezi republikánskými senátory nejméně tři, o které se při vyslovení jména Tillerson pokoušejí mdloby a zsinalé rty šeptají slůvka jako: "Agent Kremlu, Putin, KGB, krutovládce, gulag, Stalin, vrah" a podobně. Většina ostatních na tom není o mnoho lépe, ale úplně nejhůře je na tom senátor McCain, který jde až za hranu fobie.

Média už přičinlivě přispěchala s názorem, podpořeným hojnými citacemi údajných expertů: "Vidíte, my jsme to říkali! CIA má pravdu, ostatně jako vždy! Nominace Tillersona je jasný důkaz, že je Trump s Putinem jedna ruka! Zastavte ho! Jde o intervenci cizí mocnosti do americké demokracie."

Není sporu o tom, že je Tillerson jeden z nejschopnějších manažerů na světě. Firma Exxon Mobile (s obratem v desítkách miliard dolarů ročně), je stát ve státě, jeho ekonomika je větší než mají mnohé země. Kreml vyjádřil střízlivou spokojenost a zdůraznil, že se Tillerson staví odmítavě k sankcím proti Rusku. Což je, jak jinak, další důkaz: "Putin je pro, tak to musí být špatně!"

Odpor senátorů proti Tillersonovi má výlučně ideologické pozadí, postavené na tvrzení CIA, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna mnohem větší než ta vrchní. Což může být přesně to, oč Trumpovi jde – donutit je, aby ukázali karty. Ale nepředbíhejme, hlasovat se bude až po inauguraci.

Pak se uvidí.

Svůj pobyt v ústavu choromyslných Švejk shrnul jedinou větou: "Žilo se tam jako v ráji. Jak říkám, moc pěkný to tam bylo a těch několik dní, který jsem strávil v blázinci, patří k nekrásnějším chvílím mýho života."

A proč se Švejk do blázince dostal? Kvůli zvolání: "Ať žije císař pán František Josef, pánové! Tuhle vojnu vyhrajeme!"

To ještě ovšem ještě senátor McCain, Hillary Clintonová či Barack Husajn Obama nebyli na světě.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…