STEM: Názory české veřejnosti na eRecept

02.03.2018 11:01

Ve dnech 9. – 13. 2. 2018 STEM provedl pro Ministerstvo zdravotnictví ČR bleskový výzkum, který se zaměřil na názory veřejnosti na eRecept. Reprezentativní soubor obyvatel ČR starších 18 let byl zkoumán kombinací technik PAPI a CAWI. Dotázáno bylo 1021 osob starších 18 let.

STEM: Názory české veřejnosti na eRecept
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Sociologický výzkum, který STEM vypracoval v únoru 2018 na základě zadání Ministerstva zdravotnictví ČR, zjišťoval názory české veřejnosti na eRecept a konkrétní zkušenosti s jeho vydáváním u lékařů a vyzvedáváním v lékárnách.

eRecept je pro českou veřejnost obecně známou skutečností, ovšem zatím spíše bez osobní zkušenosti. V polovině února o eReceptu slyšela prakticky celá veřejnost (94 %), ale osobní zkušenost s ním měly dvě pětiny občanů (39 %).

Očekávání přínosu povinného zavedení e-Receptu mezi veřejností je vysoké. STEM testoval čtyři přínosy eReceptu pro pacienty a lékaře. Až na výjimky (na úrovni jedné desetiny) je oceňuje celá česká veřejnost. Z hlediska intenzity pozitivního hodnocení je na prvním místě z testovaných přínosů možnost lékaře, v případě souhlasu pacienta, nahlédnout při předepisování léků do seznamu všech léků, které pacient užívá (69 % odpovědí „určitě ano“). Na druhém místě je se stejnou intenzitou jednoznačně pozitivního přijetí (58 %, resp. 59 %) možnost zjištění, zda předpis byl od lékaře vystaven úplně či není falešný, a možnost prostřednictvím identifikátoru vyzvednout léky v lékárně bez nutnosti návštěvy ordinace.

V první polovině února označila povinné zavedení eReceptu jako dobrou věc téměř celá veřejnost (91 %), za jednoznačně dobrou věc třetina občanů (32 %).

Mezi lidmi, kteří se již s eReceptem setkali, je přitom jednoznačně pozitivní hodnocení eReceptu výrazně vyšší, na úrovni dvou pětin (42 %), polovina (50 %) uvedla variantu „spíše dobrá věc“.

Mezi lidmi, kteří již mají osobní zkušenost s vystavením nebo vyzvednutím eReceptu, jasně převažuje hodnocení, že eRecept dobu čekání v ordinaci u lékaře ani v lékárnách při vyzvedávání léků neprodlužuje. Tuto zkušenost vyjadřuje 63 % z těch, kteří byli osobně u lékaře, a 73 % z těch, kteří osobně byli s eReceptem v lékárně.

Se zavřením ordinace kvůli eReceptu či plány na zavření u některého z lékařů, které dotázaný navštěvuje, se osobně setkala pouze necelá desetina respondentů.

Postupnou elektronizaci českého zdravotnictví přímo podporuje mírně nadpoloviční většina veřejnosti, zásadních odpůrců je pouze 6 %. Podpora elektronizace zdravotnictví je významně vyšší mezi muži a lidmi s vysokoškolským vzděláním. Rozdíly v závislosti na věku překvapivě nejsou výrazné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…