Jan Bednář: Boje na Ukrajině brání vyšetřování letecké katastrofy

30.07.2014 22:41

Vyšetřování katastrofy letadla malajsijských aerolinií, které bylo před dvěma týdny s největší pravděpodobností sestřeleno nad východní Ukrajinou, brání urputné boje mezi tamními povstalci a jednotkami ukrajinské armády.

Jan Bednář: Boje na Ukrajině brání vyšetřování letecké katastrofy
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Skupina vyšetřovatelů a expertů soudní medicíny z Nizozemska a Austrálie se ani po několika dnech čekání v Doněcku dosud nedostala na místo, kde letadlo dopadlo na zem, protože právě v okolí tohoto místa zuří nadále prudké boje. 

Mezinárodní vyšetřovatelé jsou touto situací pochopitelně frustrováni a stěžují si, že nejsou dodržovány předchozí sliby alespoň o dočasném zastavení palby, aby mohli uskutečnit svoji misi. 

O to větší frustraci a rozhořčení prožívají v těchto dnech i rodinní příslušníci obětí tohoto mimořádně nešťastného incidentu. 

Na palubě sestřeleného malajsijského letadla bylo mimo jiné i deset Britů a britský premiér Cameron proto přijal v úterý odpoledne několik rodinných příslušníků obětí, aby s nimi pohovořil o jejich tragédii a vyjádřil svoji účast na jejich trápení. 

Například Barry a Angela Sweeneyovi přišli při katastrofě o svého syna Liama a spolu s rodinnými příslušníky sedmi dalších obětí havárie přišli požádat britského premiéra o pomoc. 

Barry Sweeney o tom řekl zpravodaji BBC: „Kdyby aspoň na chvíli zastavili boje, abychom věděli, že se naše děti dostanou domů.“ A jak podotkla jeho manželka, nejhorší je pro ně nyní pocit, že nevědí, co se stalo s tělesnými pozůstatky jejich syna. 

Britský premiér Cameron pozval k rozhovorům s rodinnými příslušníky obětí katastrofy také odborníky, kteří těmto lidem mohli vysvětlit, jak nyní probíhá identifikace těl nalezených v místě pádu malajsijského letadla a jak pokračuje vyšetřování. 

Uvedl, že data z tak zvaných černých skříněk v současné době analyzují nizozemští vyšetřovatelé, kteří by měli vydat zprávu o svém nálezu nejspíše příští týden, a že na vyšetřování v Holandsku se podílí celkem 200 odborníků a mezi nimi též 15 britských forenzních expertů. 

BBC zveřejnilo všech deset jmen britských obětí incidentu i s fotografiemi a kromě britského ministerstva zahraničí, které se snaží poskytnout rodinám obětí podporu, se o ně starají také charitativní instituce, zejména tzv. Victim Suport, která má zkušenosti s podobnými případy a poskytuje těmto lidem v nouzi praktickou a psychologickou pomoc. 

Jak frustrující je současná situace pro rodinné příslušníky obětí, ukazuje i příklad rodičů australské dívky, která zřejmě zahynula za letu MN17 a kteří se o víkendu vydali na Ukrajinu na vlastní nebezpečí a skutečně dorazili až na místo pádu letadla, přestože se v okolí stále bojuje. 

George a Angela Dyczynští u trosek malajsijského letounu stále doufají, že jejich pětadvacetiletá dcera Fatima by snad mohla ještě být naživu a rozhodli se odcestovat z Austrálie do nebezpečného regionu Ukrajiny navzdory varování úřadů. 

„Víme, že je to nebezpečné, ale musíme tam jet. Je to naše dcera,“ podotkl k tomu otec dívky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…