Jan Bednář: EU chce vytvořit bezpečnostní alianci

22.01.2015 18:56

Nedávné teroristické útoky v Paříži a jejím okolí vyvolaly tak veliký odpor veřejného mínění nejen ve Francii, ale i v ostatních evropských zemích, že se evropští politikové konečně rozhodli něco udělat pro bezpečnost svých zemí i tam, kde dosud k žádným ráznějším krokům neviděli důvod.

Jan Bednář: EU chce vytvořit bezpečnostní alianci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Na schůzce ministrů zahraničí evropské osmadvacítky v Bruselu naznačila v pondělí změnu dosavadní evropské politiky současná představitelka Evropské komise pro zahraniční záležitosti, Italka Federica Mogherini.

Hovořila o potřebě zahájit dialog se zeměmi muslimského světa a o nutnosti vytvořit širokou mezinárodní alianci v boji proti islámskému extremismu.

„Potřebujeme alianci a dialog, protože čelíme stejným hrozbám,“ prohlásila doslova na zasedání ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie.

Ve snaze zlepšit spolupráci v boji s terorismem v Evropě ohlásila, že země Evropské unie pošlou na některá svá velvyslanectví zvláštní bezpečnostní attachés. Podle jejích slov se přitom nejedná o zřízení nějaké nové „evropské“ zpravodajské služby, ale pouze o účinnější spolupráci evropských zemí, než jakou máme doposud.

Že je to nutné, ukázal právě nedávný policejní zákrok v Belgii, kde se údajně podařilo bezpečnostním složkám zabránit na poslední chvíli chystanému teroristickému útoku.

K úspěšné razii proti podezřelým osobám v Belgii došlo na základě informací, které krátce předtím získala francouzská policie při pronásledování útočníků na pařížský satirický časopis Charlie Hebdo.

Podle komisařky Mogheriniové chce nyní Evropská unie posílit bezpečnostní spolupráci zejména s Alžírskem, Egyptem, Marokem a Tuniskem.

A nejen to. Evropská unie se nyní také více zapojí do americké iniciativy, která má zabránit financování teroristických skupin.

V nejbližších dnech o tom chtějí jednat zástupci EU s představiteli Spojených států, Japonska a Kanady. Až dosud totiž EU s účastí na tomto programu váhala kvůli obavám z narušování soukromí Evropanů.

Účelem těchto opatření má ale být zastavení jakékoli finanční pomoci tzv. Islámskému státu v Sýrii.

Je také docela možné, že Evropa nyní přijme přísnější bezpečnostní opatření v letecké dopravě, jaké zavedly Spojené státy po velkém teroristickém útoku v New Yorku a Washingtonu 11. září roku 2001. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan David: Cestou ke zlepšení

11:34 Ivan David: Cestou ke zlepšení

Vlastenectví pěstuje to, co je určitým lidem vlastní: Vlastní bývají příbuzenské vazby. Národy mívaj…