Jan Bednář: Evropská komise má velký investiční plán

27.11.2014 9:42

S úterním projevem papeže Františka v Evropském parlamentu kontrastuje středeční vystoupení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Jan Bednář: Evropská komise má velký investiční plán
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zatímco papež hodnotil současný vývoj Evropy kriticky a poukazoval na její slábnoucí roli ve světové politice, Juncker jako by jeho slova neslyšel a předestřel hned na druhý den grandiózní investiční plány.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který nastoupil do úřadu teprve na začátku listopadu letošního roku, chce povzbudit stagnující evropskou ekonomiku pomocí nového fondu s kapitálem 21 miliard eur.

Předpokládá, že tyto peníze poslouží jako záruky soukromým investorům, kteří s jejich pomocí začnou financovat velké strategické projekty.

Jinými slovy, že soukromí investoři se se zárukou Evropské unie nebudou obávat vkládat vlastní kapitál do nových velkých projektů, a tím nastartují znovu ekonomický růst.

Během příštích tří až pěti let by podle těchto propočtů měl nově vzniklý fond podpořit investice kolem 300 miliard euro.

„Evropa potřebuje ,nakopnout‘ a Evropská komise dnes zahajuje úvodní skok,“ prohlásil ve středu Juncker v Evropském parlamentu ve Strasbourgu. Jde podle něj o ambiciózní, a přitom realistický plán.

Téměř okamžitě se ale ozývají pochybnosti. Skeptičtí politikové nevěří, že je možné dosáhnout uvedeného efektu – peníze vložené do nově vzniklého fondu by se musely během poměrně krátké doby rozmnožit patnáctkrát, a to by předpokládalo opravdu masivní účast soukromého sektoru i nemalou podporu národních vlád.

Agentury citují například generální tajemnici Evropské konfederace odborových svazů Bernadette Segolovou, podle níž je Junckerův odhad „téměř jistě nerealistický“.

Ještě důležitější je ale vyjádření německé spolkové kancléřky Angely Merkelové, která prohlásila, že její vláda nový Junckerův projekt v principu podporuje, i když se teprve bude muset ujasnit, kam konkrétně investice v budoucnu půjdou.

Ekonomové se většinou shodují alespoň v tom, že Evropa musí zavést strukturální reformy, aby mohla modernizovat svoji ekonomiku, ale k tomu je třeba mít také fiskální odpovědnost a obnovit důvěru k veřejnému financování.

V každém případě se zdá, že nový předseda Evropské komise Juncker se tímto způsobem pokouší naplnit svůj volební program – právě zásadní ekonomické investice patřily k jeho nejčastěji zmiňovaným slibům.

Zda se mu tyto plány splní, však ukáže teprve čas.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…