Jan Bednář: Předčasné parlamentní volby v Japonsku

16.12.2014 7:34

Pokud v Evropě říkáme, že naše nynější ekonomická stagnace trvá už příliš dlouho, několik let, měli bychom se možná také ohlédnout jinam a pokusit se poučit z chyb, které se nahromadily v jiných regionech. I když nejspíše žádné takové zkušenosti nejsou přenositelné a každá země či region má svoji vlastní, specifickou ekonomickou historii.

Jan Bednář: Předčasné parlamentní volby v Japonsku
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

V Japonsku trvá stagnace hospodářství už více než dvě desítky let. Namísto inflace, tedy samovolného znehodnocování měny, s nímž máme v Evropě poměrně bohaté zkušenosti, tam probíhá opačný proces, deflace, a měna naopak nežádoucím způsobem posiluje.

Japonskou ekonomiku to dlouhodobě poškozuje proto, že její rozvoj je mimořádně závislý na vývozu japonského zboží a také proto, že Japonsko patří mezi nejvíce vnitřně zadlužené země vůbec – dluh veřejných financí je v Japonsku vůbec nejvyšší mezi průmyslově vyspělými zeměmi.

V takové chvíli je samozřejmě posilování měny učiněnou pohromou pro státní kasu.

Tento nepříznivý vývoj se pokouší zvrátit už celé generace japonských politiků a výjimkou není ani současný japonský premiér Šinzó Abe. Zvolen byl před dvěma lety na čtyřleté funkční období, ale teď – uprostřed svého mandátu – nechal uspořádat nové, předčasné parlamentní volby. Většina Japonců prý vůbec nechápala proč, když měl ještě před sebou dva roky ve funkci premiéra a nenastala zatím žádná vládní krize.

Ale Šinzó Abe není tak hloupý, jak by se možná mohlo někomu zdát. Nedělní předčasné parlamentní volby totiž jeho Liberálně demokratická strana spolu s koaličním partnerem, stranou Komeito, přesvědčivě vyhrála a premiér si tak zajistil, že bude vládnout ještě další čtyři roky od této chvíle – tedy dohromady šest let.

A to už by, aspoň podle jeho představ, mohlo stačit k nastartování hlubokých ekonomických reforem, které pravděpodobně nebudou populární.

Pozorovatelé japonské politické scény si nyní kladou otázku, jak Šinzó Abe svůj nový mandát využije a zda se mu skutečně podaří prosadit nějaké změny japonské hospodářské politiky i přes silný odpor z vlastních řad Liberálně demokratické strany.

Opozice má obavy, že premiér Abe posune Japonsko politicky dále doprava a že bude chtít například také změnit japonskou pacifistickou ústavu, přijatou nedlouho po porážce Japonska v 2. světové válce. 

Ta stanoví, že Japonsko smí budovat armádu jen pro účel obrany a výslovně zakazuje nasazení japonské armády v jakémkoli konfliktu v zahraničí.

70 let po válce se tohle mnoha lidem jeví jako zastaralé a zvláště spojenci Japonska by uvítali, kdyby se více angažovalo ve světě. Proti tomu ale také roste rezistence.

Zkrátka, staronový japonský premiér bude mít na svém stole úkolů víc než dost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…