Jan Bureš: Americká vláda zavírá úřady, co to znamená pro ekonomiku?

01.10.2013 12:45

Americká federální vláda poprvé po sedmnácti letech částečně omezí svůj provoz. Do dnešní půlnoci se nepodařilo najít dohodu na prodloužení financování americké vlády pro tento rok. Republikány ovládaný Kongres toho využíje k tlaku na odložení Obamovy zdravotnické reformy. Prezident i Senát jsou ostře proti. Úderem dnešní půlnoci řada federálních úřadů přestane fungovat.

Jan Bureš: Americká vláda zavírá úřady, co to znamená pro ekonomiku?
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Postiženy budou pouze aktivity federální vlády, které podléhají schválení Kongresu. To je zhruba třetina všech federálních výdajů. Z nich budou zmraženy ty, které mají nálepku nezbytné (zhruba polovina). Celkově to může znamenat, že platy přestane dostávat asi 800 tisíc zaměstnanců. V minulosti nebyly vládní úřady nikdy zavřené příliš dlouho (2 dny). I tentokrát očekáváme, že federální úřady nezůstanou paralyzovány déle než pár dní. Celá akce se podobně jako v devadesátých letech může obrátit proti republikánské straně, protože uzavření vládních úřadů vyvolává značný odpor veřejnosti. Řada republikánských kongresmanů také podle Financial Times neoficiálně přiznala, že jí je současná taktika boje s Obamovou zdravotní reformou proti srsti.

Dopady několika denního uzavření federálních úřadů do HDP by neměly být dramatické. Odhady se pohybují od -0,1 do -0,3 procentního bodu na HDP.

Uzavření federálních úřadů také znamená, že v tomto týdnu nemusí být zveřejněna řada klíčových amerických čísel - podnikatelská nálada v průmyslu a páteční statistiky z trhu práce. I když současné peripetie okolo prodloužení financování jsou nepříjemné, pravé drama může zažít Amerika s debatou ohledně navýšení dluhového stropu. Bez dohody by hrozil Spojeným státům technický bankrot. To je sice nepravděpodobné, ale neschopnost dohodnout se na prostém prodloužení financování, zvyšuje u řady investorů hladinu adrenalinu v krvi. Na dluhový strop navíc mají Spojené státy narazit již 17. října. Pokud nyní bude část federálních úřadů uzavřena, výdaje vlády se zpomalí, a na dluhový strop se narazí o něco později. Těžko to ale bude déle než na konci října.

Napětí v nadcházejícím měsíci pravděpodobně negativně dopadne na americký dolar a akciové trhy. Svojí daň si může vybrat i ve střední Evropě - tradičně nejzranitelnější je forint a zlotý, česká koruna by měla zůstat relativně imunní.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.