Jan Bureš: Americká výsledková sezóna hlásí solidní rozjezd

17.01.2013 10:37

Přes solidně rozjetou výsledkovou sezónu v USA, se akciovým trhům v posledních dnech moc nechce pokračovat dále vzhůru.

Jan Bureš: Americká výsledková sezóna hlásí solidní rozjezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Včera na trzích reportovaly výborné výsledky banky na Wall Street. Banka Goldman Sachs meziročně skoro ztrojnásobila zisk, který je v tuto chvíli nejvyšší od roku 2008. I když akcie Goldman Sachs včera vyskočily vzhůru, širší akciové trhy zatím zůstávají opatrnější. Proč? Nejistota ohledně rozpočtového vývoje v USA a hrozba technického bankrotu v případě, že by Kongres nedokázal navýšit dluhový strop, může být jednou z příčin. Druhou nejistotou zůstávají italské volby - situace na italské politické scéně se navíc vzhledem k opětovnému sbratření Berlusconiho s Ligou severu stává nepřehlednější.

Na druhou stranu s oběma hrozbami investoři žijí delší dobu, v posledních týdnech nedošlo ani na jedné frontě k dramatické eskalaci a jak problém dluhového stropu, tak italské volby budou skutečnými problémy na stole až na konci února. Těžko tedy věřit, že by samy o sobě dokázaly investorům pokazit radost ze slušných výsledků firem. Trhy jsou možná opatrnější proto, že na začátku tohoto týdne vyšla špatná podnikatelská nálada v New Yorku. Pokud by dnes nálada na východním pobřeží USA (Philly Fed) potvrdila podobnou tendenci, mohly by se trhy začít bát, že politicko-rozpočtová nejistota může v USA přece jenom výrazněji zamíchat s výkonem ekonomiky. Pak by se optimistické sázky na výraznější zrychlení světové ekonomiky v roce 2013 mohly rychle rozplývat.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…