Jan Bureš: Bank of England chce v létě snížit úrokové sazby, ECB a ČNB vyčkávají

01.07.2016 10:21

ČNB se včera přidala k těm hlasům, které říkají, že se zatím seriózně ekonomické dopady Brexitu předpovědět nedají. Je jasné, že Brexit je negativním šokem pro britskou ekonomiku a možná i pro ekonomiky kontinentální Evropy, ale zatím nikdo neví jak velkým.

Jan Bureš: Bank of England chce v létě snížit úrokové sazby, ECB a ČNB vyčkávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

ČNB se proto omezila na konstatování, že se jedná o další proti-inflační riziko. Celkovou bilanci rizik (jako “pouze” mírně protiinflační) ale v důsledku Brexitu zatím nemění. Je to i proto, že ji domácí ekonomika a především ostře sledované mzdy překvapily v roce 2016 pozitivně rychlejším růstem a ČNB začíná mzdy otevřeně zmiňovat jako pro-inflační faktor.

Podobnou trpělivost s vyčkáváním na první efekty Brexitu bude mít pravděpodobně i ECB. Mario Draghi sice již o možných dopadech Brexitu hovořil, ale odhady potenciálního dopadu do ekonomiky eurozóny zatím zůstávají relativně mírné a odráží spíše novou nejistotu (0,3-0,5 p.b. kumulativně v následujících třech letech). V případě výraznější politické nákazy a omezení investic v kontinentální Evropě si lze přitom představit o poznání výraznější ekonomickou nákazu.Mario Draghi zatím ale nechce dopředu malovat na zeď strašáka a také podle všeho bude chtít v nejbližších měsících vyčkávat. Minimálně do té doby než v srpnu přijdou na trh první post-brexitové podnikatelské nálady z hlavních ekonomik eurozóny. Pokud by se ukázalo, že má Brexit výrazný dopad na investiční aktivitu v eurozóně, první reakcí ECB by na podzim pravděpodobně bylo natažení QE do druhé poloviny roku 2017. Pro ČNB by to byl poměrně jasný signál natáhnout také svůj závazek intervenovat proti koruně do konce roku 2017.

V jiné situaci je Bank of England, která si na rozdíl od ECB nebo ČNB nemůže vyčkávání na první efekty Brexitu příliš dovolit. Současně má také ve svém zbrojním arzenálu ještě více dostupné munice (oproti ECB má sazby skoro o 1 p.b. výše). I proto její guvernér včera řekl, že bude na pomalejší ekonomiku muset zareagovat nižšími sazbami a popřípadě dalšími opatřeními - britské dvouleté výnosy se včera proto poprvé dostaly do záporu. To se logicky moc nelíbí libře, na druhou stranu z toho alespoň zatím těží britské akcie.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…