Jan Bureš: Březen ve znamení rekordních intervencí

03.04.2017 10:40

Zdá se, že březen byl z hlediska intervencí ČNB rekordní a překonal dokonce ostrý lednový start do roku 2017. Podle přírůstků likvidity v českém bankovním sektoru odhadujeme, že Česká národní banka musela na obranu slabé koruny v březnu nakoupit devizové rezervy v rekordním objemu 16 miliard euro (v lednu 15,5 miliard euro).

Jan Bureš: Březen ve znamení rekordních intervencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Detailnější informace dostaneme tento pátek z ČNB. Pokud se naše odhady potvrdí, bude březen dalším měsícem, kdy přírůstek devizových rezerv výrazně překonává jakákoliv měřítka vnější rovnováhy české ekonomiky - roční bilance zahraničního obchodu se pohybuje okolo 13 miliard euro a roční bilance běžného účtu je dokonce “pouze” 2 miliardy euro.

Odbourávání vysokých sázek na zisky koruny může po vypnutí intervencí zvyšovat volatilitu oběma směry.

V tomto týdnu jinak čekáme především na čísla z USA. Počítáme s tím, že klíčové statistiky z trhu práce překonají tržní očekávání a přírůstek pracovních míst dosáhne opět necelých 200 tisíc.

Stejně tak věříme, že podnikatelská nálada v americkém průmyslu skončí lehce nad odhadem trhu. Zvýšení sázek na růst sazeb v USA ale v důsledku toho nečekáme. Zápis z posledního zasedání Fedu (středa) by měl ukázat, že centrální bankéři budou chtít postupovat s dalším utahováním měnové politiky opatrně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty