Jan Bureš: ČNB je čím dál opatrnější, letos dál čekáme jen jedno zvýšení sazeb

29.03.2019 12:21

Centrální banka se i v březnu rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny, a to zejména kvůli nejistotám spojeným s vývojem v zahraničí. Dva členové bankovní rady i nadále hlasují pro zvýšení úrokových sazeb. Bankovní rada jako celek se ale posouvá holubičím směrem.

Jan Bureš: ČNB je čím dál opatrnější, letos dál čekáme jen jedno zvýšení sazeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na rozdíl od minulého zasedání tentokrát bankovní rada nevnímá rizika už jako lehce pro-inflační, ale jako vyrovnaná. Pro-inflační riziko je stále podle guvernéra Rusnoka slabší než očekávaná česká koruna. Na druhou stranu slabší hospodářský výkon našich hlavních obchodních partnerů a rychlejší odeznívání domácích inflačních tlaků (o něco pomalejší mzdy a domácí spotřeba) vnímá jako faktory proti-inflační.

Guvernér Rusnok specificky podle očekávání zmínil situaci v Německu. Německý průmysl přes snahu o stabilizaci zůstává v řadě klíčových oblastí, jako jsou automobilky, produkce kovů, ale i strojírenství, velice slabý. Značná část lednového zlepšení šla ve skutečnosti za energetikou a produkcí rafinérií. A i předstihové ukazatele zatím neukazují v německém průmyslu na rychlý obrat. Špatné výkony průmyslu sice zatím kompenzují zejména služby a obchod, to jsou však odvětví, na která nemá česká ekonomika takové vazby. Právě slabé Německo a eurozóna jsou podle našeho názoru zásadní brzdou dalšího růstu sazeb. Politické nejistoty jako brexit nebo obchodní války zatím guvernér tolik neakcentuje.

I proto bude v nejbližších měsících zásadní sledovat kromě domácích zpráv právě další vývoj v Německu. Dál počítáme s tím, že ČNB zvýší sazby v tomto roce pouze jednou ve druhé polovině roku. A to nehledě na to, že guvernér Rusnok zatím ještě nevyloučil možnost dvojnásobného zvýšení sazeb.

Z pohledu koruny není zasedání velkým překvapením a CZK bude spíše dál pod vlivem nálady na rozvíjejících se trzích. Ta s blížícím se brexitem a tureckými volbami není úplně ideální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …