Jan Bureš: ČNB si láme hlavu s drahými nemovitostmi

30.05.2017 9:46

Ceny nemovitostí budou zřejmě pro Českou národní banku po vypnutí intervencí jedním z nejžhavějších témat. Minimálně soudě podle rostoucí četnosti prezentací na toto téma mezi členy bankovní rady.

Jan Bureš: ČNB si láme hlavu s drahými nemovitostmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V posledních dnech se k tématu vyjadřovali oba dva viceguvernéři - Vladimír Tomšík i Mojmír Hampl. A dříve v průběhu měsíce Vojtěch Benda, který má blízko ke guvernérovi. Z dostupných prezentací se zdá, že ČNB má relativně jasno v tom, že ceny nemovitostí jsou již v tuto chvíli nadhodnocené. Není si jistá pouze tím o kolik a zda a jak na to reagovat. Podle prezentace Mojmíra Hampla to vypadá, že většina modelů ČNB zatím ukazuje jen na mírnou nadhodnocenost trhu - do 10 % (ZDE).

To se ale může změnit, protože růst cen pravděpodobně bude v tomto roce pokračovat. Do této chvíle centrální banka reagovala na ceny nemovitostí pouze utahováním makro-obezřetnostní politiky - především různých limitů na poskytování hypoték. To spadá do jejího vidění světa, ve kterém je růst cen nemovitostí primárně rizikem pro finanční stabilitu a měla by tak na něj reagovat jiným nástrojem než úrokovými sazbami - ty by měly být rezervované pro cílování inflace. Na druhou stranu řada autorů i v ČNB zastává názor, že ceny nemovitostí by měly víc vstupovat do samotné spotřebitelské inflace (ZDE) a mohly by tím pádem víc ovlivňovat i nastavení úrokových sazeb. My s tím v tuto chvíli nepočítáme, pokud však bude rychlý růst cen nemovitostí pokračovat, může se situace změnit. Zatím věříme nadále, že úrokové sazby v Česku půjdou poprvé vzhůru až v příštím roce.

Jedním z faktorů by měla být i politika ECB, které se přes dobré výkony ekonomiky nebude chtít rychle otáčet kormidlo směrem k utaženější měnové politice. To včera ostatně potvrdil znovu Mario Draghi před Evropským parlamentem. Nenechal nikoho na pochybách o tom, že eurozóna podle jeho názoru ještě další stimul jednoduše potřebuje.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…