Jan Bureš: Čekání na evropský investiční balík

19.11.2014 13:50

Evropská komise by měla příští týden představit plán jak rozhýbat ekonomiku eurozóny. S tím jak se termín zveřejnění blíží, rostou i hlasy skeptiků. Včera přiznal francouzský ministr hospodářství, že se bojí dalšího zklamání.

Jan Bureš: Čekání na evropský investiční balík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nový šéf Komise Jean Claude Juncker cítí, že hospodářský růst a pracovní místa jsou v tuto chvíli prioritou číslo jedna. Oznámil proto, že Komise představí balík na podporu investic v celkovém objemu 300 mld. euro. To je o něco víc než 2 % evropského HDP a v tuto chvíli by se rozhodně hodily. Řada evropských ekonomik má naplno otevřené měnové kohouty, relativně pročištěný bankovní sektor, ale domácí poptávka je stále slabá. Rozumná rozpočtová expanze by rozhodně mohla pomoci (i když sama neřeší řadu strukturálních problémů).

Problém je, že se k ničemu takovému pravděpodobně neschyluje. EU sama o sobě samozřejmě takové peníze nemá k dispozici - roční rozpočet EU nedosahuje ani 150 mld. eur a skoro polovina jde v tuto chvíli na zemědělskou politiku.Je tedy docela pravděpodobné, že investiční balík nepřinese do hry zcela nové veřejné peníze. Pak může pouze sázet na dostupné veřejné zdroje a věřit, že dokáží přitáhnout více soukromého kapitálu. Ambiciózní objem plánu - 300 mld. eur - také nakonec nemusí ukazovat na celkový objem nových veřejných a soukromých zdrojů ale pouze na odhadovaný dopad do ekonomiky. A ten může být čistě iluzorní hrou s čísly.

Pokud tedy příští týden Jean Claude Juncker nepředstaví balík, který přinese do hry nové peníze, nic moc se na pomalém nízko-inflačním růstu v eurozóně nezmění. Klíčové národní rozpočty totiž dál v souhrnu za celou Evropu počítají s poklesem veřejných výdajů. V takovém případě budeme nakonec rádi, když růst eurozóny v příštím roce překoná 1 %. A ani od Česka pak nelze čekat žádný úprk vpřed.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…