Jan Bureš: Česko si drží druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii

04.04.2016 14:42

Nezaměstnanost v eurozóně v únoru dál poklesla na 10,3 % - to jsou nejnižší úrovně za posledního pět a půl roku. Česko (4,5 %) se dál drží v evropské špičce těsně za Německem (4,3 %) s druhou nejnižší nezaměstnaností v EU.

Jan Bureš: Česko si drží druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Mezi jednotlivými členskými zeměmi sice dál zůstávají poměrně výrazné rozdíly. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku a v Řecku se stále pohybuje nad 20 %. Na druhou stranu řada kdysi problémových regionů včetně Španělska vykazuje poměrně silné pozitivní trendy na trhu práce - míra nezaměstnanosti ve Španělsku spadla z 23,2 % v roce 2015 na 20,4 % v roce 2016.

Právě díky poklesu nezaměstnanosti v řadě kdysi periferních ekonomik dnes dál klesá nezaměstnanost v celé unii. V Německu již tak rychle nezaměstnaných neubývá - trh práce už je relativně napjatý. I přes relativně pomalý pokles nezaměstnaných (o zhruba 100 tisíc meziročně) ale v Německu rychle roste zaměstnanost (plus zhruba 500 tisíc zaměstnanců meziročně). To svědčí o relativně rychlém zapojování migrantů do německé ekonomiky.

Graf: Míra nezaměstnanosti, data a trend, zdroj: Eurostat, výpočty: ČSOB

Slušné výkony pracovního trhu ale pravděpodobně na trzích nebudou mít výraznější dopad. Částečně proto, že s nimi již investoři po sérii národních statistik (například minulý týden z Německa) počítají. Současně proto, že nebudou mít skoro žádný dopad na politiku ECB. Ta vzhledem k posledním prudkým ziskům eura spíše opět zdůrazňuje holubičí notu. Hlavní ekonom ECB Praet dnes ráno začal mluvit o potřebě dalšího uvolnění měnových kohoutů. V takovém prostředí slušná čísla z pracovního trhu nemají šanci již tak silnému euru příliš pomoci.

Autor je ekonom bankovní instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty