Jan Bureš: Číně znovu dochází dech - vývozy i dovozy prudce padají…

13.10.2016 10:12

Velice špatné výsledky hlásí čínský zahraniční obchod za měsíc září. Zdá se, jako by měl pokus o stabilizaci druhé největší světové ekonomiky opět velice krátký život.

Jan Bureš: Číně znovu dochází dech - vývozy i dovozy prudce padají…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Vývozy propadly o výrazných 10 % a to především kvůli evropskému trhu. Ještě o něco znepokojivější je vývoj dovozů, které nehledě na vládní stimuly v září meziročně poklesly o necelá 2 %. Slabé dovozy ukazují na slábnoucí domácí poptávku. Zvláště znepokojivý je pokles dovozů některých důležitých komodit jako měď nebo železná ruda, které ukazují na slábnoucí investice. I když poslední čísla mohou být zatížena vysokou meziměsíční volatilitou a není proto rozumné z nich zatím kreslit silné závěry, trhy budou bezesporu v nejbližší době citlivější na další negativní zprávy z Číny - příští týden mohou slabý zahraniční obchod potvrdit výsledky průmyslu a maloobchodu. Dnešní zprávy také bezesporu nejsou dobré pro čínský jüan, který i tak od počátku října začal znovu ztrácet a na frontě s dolarem se pohybuje poblíž historických minim.

Do budoucna může být přitom Čína vůči slabšímu jüanu čím dál tolerantnější. Snaha udržet tempa růstu v posledních kvartálech skrze státní podporu investic zjevně naráží na své mantinely a soukromé investice dál výrazně šlapají na brzdu. V roce 2015 rostly soukromé investice v průměru okolo 15 %, zatímco v polovině roku 2016 už pouze o 2 % meziročně. Investice přitom tvoří skoro polovinu čínského HDP a na rozdíl od Evropy a USA mají výrazně větší potenciál ovlivnit výkon ekonomiky. Až pře-investované Číně s přehřátým realitním trhem v zádech dojdou zbraně na podporu domácích investic/poptávky, asi automaticky skončí u jednoduché podpory vývozů skrze slabší kurz. To ale zřejmě při výrazně nižších tempech růstu ekonomiky než dnes. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…