Jan Bureš: Čínský regulátor vytáhl do boje proti "zlomyslným" prodejům akcií

28.07.2015 9:01

Čínská jízda po horské dráze pokračuje.

Jan Bureš: Čínský regulátor vytáhl do boje proti "zlomyslným" prodejům akcií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Po pondělním propadu o 8,5%, zůstávají čínské akcie dál v lehké defenzivě. A to navzdory tomu, že čínská vláda hodlá zesílit nákupy akcií. Vše ukazuje na zoufalost, s jakou se čínské úřady snaží udržet hodnotu akcií nafouklých úvěrovou bublinou. Opatření představená před necelým měsícem čítající zákaz prodejů akcií (u větších investorů) nebo přímé úvěry od centrální banky pro regulátora na nákup akcií zvládla trh zklidnit na necelé tři týdny.

Co nového tedy Číňané nabízí? Regulátor označil prodeje akcií za „zlomyslné“ a oznámil, že hodlá zesílit intervenční nákupy na trhu. Současně všechny hlavní státem vlastněné finanční noviny vydaly poutavé úvodní články uklidňující investory příběhem o nekončícím pozitivním trendu na čínském trhu.

Uvidíme, co na to čínští investoři. Krátkodobě řada opatření možná může pomoci zklidnit panické výprodeje. Trvale stabilizovat čínský trh ve chvíli, kdy druhá největší světová ekonomika zpomaluje a v posledních několika letech se soukromý sektor velice rychle zadlužil, nemusí být vůbec jednoduché. Čínská ekonomika jede navíc na investicích, které jsou velice volatilní a tvoří víc jak polovinu HDP (u velkých ekonomik to zpravidla nebývá více než čtvrtina). Pokud dynamika HDP zpomalí pod určitou kritickou úroveň, mohou investice začít rychle padat, růst zpomalovat výrazněji a špatné úvěry narůstat jako houby po dešti.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.