Jan Bureš: Číslem týdne bude české HDP, překvapí vyšším výsledkem?

13.11.2017 10:54

Hlavní událostí tohoto týdne by měly být výsledky české ekonomiky (HDP) za třetí kvartál. Poslední čísla podle našeho nowcastu zvyšují šance na velice dobrý výsledek.

Jan Bureš: Číslem týdne bude české HDP, překvapí vyšším výsledkem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pokud by viditelně překonal 5 %, byl by to pro ČNB důvod zamyslet se nad rychlejším růstem sazeb, než ukazuje poslední prognóza. Náš nowcast přitom ukazuje, že takové zrychlení ekonomiky můžeme klidně čekat - odhaduje za třetí kvartál růst 5,5% meziročně (viz graf).

Další růst sazeb “již” v tomto roce ovšem nehledě na silná čísla může být řadě centrálních bankéřů proti gustu. Ze zápisu z posledního zasedání jasně vyplynulo, že ČNB preferuje “postupný” růst sazeb. Bojí se, že by agresivnějším růstem sazeb dala koruně zelenou k výraznějším ziskům, které by inflaci nazpátek zadupaly do země. Současně i proto, že by mohly nepřiměřeně ohrozit finanční stabilitu - zadluženým podnikům a domácnostem by úrokové náklady vzrostly příliš rychle a mohly by proto mít problém se splácením svých závazků.

Na lepší čísla taky nemusí hned nutně reagovat super-pozitivně česká koruna. Po vyšší inflaci se jí nakonec nepodařilo zdolat 25,50 EUR/CZK a brzdit ji na začátku tohoto týdne může vyšší globální averze k riziku - index VIX vyskočil za poslední týden o 25 %. Kdyby ale ČNB začala po silných číslech připravovat trhy na růst sazeb v prosinci, těžko by korunu něco dokázalo zastavit…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty