Jan Bureš: Co čekat od ECB a bude mít vliv na korunu?

20.07.2017 10:49

Poslední čísla potvrzují, že nad eurozónou se v tuto chvíli rozplynula poslední oblačnost a míří plnou parou vpřed. Náš běžící odhad růstu (nowcast) ukazuje na zrychlení o 0,6 % mezikvartálně, což by mělo meziroční dynamiku katapultovat spolehlivě nad 2 % - nejrychlejší úrovně od roku 2010.

Jan Bureš: Co čekat od ECB a bude mít vliv na korunu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Mario Draghi by i proto měl dnes po zasedání ECB potvrdit zásadní zprávu ze svého červnového projevu v Portugalsku, kterým nastartoval výprodeje na dluhopisových trzích a prudké zisky eura. I když na silné euro možná hledí s obavami, podle našeho názoru dnes Draghi “nevycouvá” z pozic připravujících trhy na blížící se konec kvantitativního uvolňování (QE). Zopakuje tak klíčové body svého portugalského projevu - a to především názor, že při zlepšujících se ekonomických vyhlídkách nemusí nutně osekání QE znamenat utažení měnové politiky.

Na druhou stranu nebude chtít dát euru podle našeho názoru zbytečně novou záminku k ziskům. I proto bude také zdůrazňovat opatrnost a flexibilitu ECB a především trhům po dnešním zasedání odmítne dát jakékoliv detaily připravované ústupové strategie (z QE). Tu představí ECB pravděpodobně na zářijovém setkání. I přesto se investoři po dnešním zasedání těžko zbaví dojmu, že se ECB aktivně připravuje na otočení kormidla. I proto se euro bude jen těžko vracet ke slabším úrovním.

Na zářijovém zasedání pak podle nás ECB představí komplexní strategii ústupu z měnové expanze. Ta může vést k technickému snížení QE již v roce 2017 a postupnému útlumu během první poloviny roku 2018. Dnes nám ale Mario Draghi moc detailů z “kuchyně” asi opravdu neprozradí.

Bude to mít dopad na korunu? Pro tu je teoreticky stejně jako pro ostatní středoevropské měny dobré pokračování QE a záporné sazby v eurozóně. Obrat v měnové politice ECB může znamenat odbourání dlouhých častokrát spekulativních pozic na všech středoevropských měnách. Na druhou stranu pouze “jemný signál” připravenosti ECB otočit kormidlo nemusí středoevropské měny nijak zásadně vyděsit. A co víc, v případě Česka může takový “jemný signál” pomoci ČNB rozhoupat se k prvnímu růstu sazeb, a tedy koruně krátkodobě naopak pomoci. I proto nepočítáme s tím, že by se po dnešní ECB měla nálada na koruně výrazněji zhoršit. S blížícím se srpnovým zasedáním ČNB naopak koruna může znovu testovat 26,00 EUR/CZK. Výraznější defenziva na koruně a vybírání zisků hrozí podle našeho názoru až ve chvíli, kdy se bude skutečně schylovat k ukončení politiky záporných sazeb v eurozóně.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.