Jan Bureš: Co může zastavit startující paniku...? Pouze ECB

18.05.2012 9:14

Rozjíždí se sezóna marnosti, ať se podíváte kamkoliv, vidíte prakticky samé špatné zprávy.

Jan Bureš: Co může zastavit startující paniku...? Pouze ECB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Řecká extrémní levice v posledních průzkumech navyšuje svůj náskok (22 %). Její šéf Alexis Tsipras řekl deníku Wall Street Journal, že Evropa si nemůže dovolit přestat Řecku pomáhat. Pokud ale Brusel a MMF zmrazí svojí pomoc, přestane Řecko splácet svůj dluh a jeho odchod z eurozóny bude podle Tsiprase znamenat konec eura jako takového. Extrémní levice tak podle očekávání rozjíždí nebezpečně ostrou předvolební kampaň, která může přiživovat odliv vkladů z Řecka a vytlačit tak tamní finanční systém z eura ještě před konáním voleb.

Jakou podobu může mít nákaza z eventuálního řeckého euro-exitu si včera vyzkoušeli ve Španělsku. Stačila k tomu zmínka v deníku El Mundo o tom, že španělská banka Bankia (v tuto chvíli pátá největší podle tržní kapitalizace) zažila po oznámení státní pomoci prudký odliv vkladů v hodnotě až 1 mld. eur. Ujišťování španělského ministerstva financí ani managementu Bankie, že nic z toho není pravda, moc nepomohlo. Akcie Bankie včera nejprve spadly o 30 % a končily den se ztrátou více jak 14 %. Je to malá ochutnávka tlaku, jakému by čelily bankovní systémy na periferiích eura v případě řeckého exitu. Jediným zachráncem na hřišti v takovém případě zůstává ECB, od které začne trh požadovat masivní intervence.
 
Na výčet všech špatných zpráv z eurozóny není ani dostatek prostoru..., nižší rating pro Řecko od Fitch nebo pro španělské banky od Moody’s. Bohužel dobré zprávy nepřicházejí ani z USA, kde podnikatelská nálada na východním pobřeží (Philly Fed) překvapivě propadla na nejnižší úrovně za posledních osm měsíců a zhoršily se vyhlídky jak pro zaměstnanost, tak pro nové objednávky. Není tedy divu, že se výnos amerického desetiletého dluhopisu pod palbou všeho negativního propadl na historicky nejnižší úrovně na 1,702 %. Může se na tom v dohledné době něco změnit? Jediným pozitivním momentem je v tuto chvíli úspěšné IPO Facebooku a jeho dnešní start na newyorském Nasdaqu. Těžko ale věřit, že premiéra sociální sítě dokáže přebít strach z řeckého euro-exitu. Klíč ke zmírnění napětí má v tuto chvíli v rukou pouze ECB.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…