Jan Bureš: Den D pro ECB… Jak může zareagovat euro a koruna?

07.09.2017 12:12

Čeká nás napínavé zářijové zasedání ECB.

Jan Bureš: Den D pro ECB… Jak může zareagovat euro a koruna?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Mario Draghi na posledním setkání řekl, že na podzim proběhne v ECB vážná debata nad tím, jak pře-orientovat měnovou politiku (podzimem technicky vzato myslel i září). Trhy proto čekají dřív nebo později oznámení ústupové strategie z dnešní masivní měnové expanze. Co tedy konkrétně čekat dnes, a to nejen na eurodolaru, ale i na české koruně.

ECB bude mít v ruce novou prognózu. Výhled na hospodářský růst bude opět přepsán růžovějším písmem směrem k vyšším hodnotám (a to na tento i příští rok - ze 1,8 % pravděpodobně ke 2 %). Na druhou stranu se ale ECB bude muset vyrovnat s výrazně silnějším eurem. To se podle červnové prognózy mělo pohybovat v okolí 1,09 EUR/USD - ve skutečnosti je dnes skoro o 10 % silnější. I proto může inflační prognóza na příští rok zůstat stabilní nebo dokonce kosmeticky snížena, a to nehledě na vysoký hospodářský růst.

Mario Draghi podle nás bude trhy připravovat na úpravu QE (snížení jeho tempa), současně by však ECB měla oznámit jeho protažení do poloviny příštího roku a zatím vyloučí možnost předčasného růstu sazeb. Kdy k takovému oznámení dojde je ovšem otázka. Mario Draghi bude chtít dát euru co nejméně důvodům k dalším ziskům. Je proto možné, že si zásadní oznámení schová až na konec října a dnes bude dál šermovat pouze s obecnějšími frázemi. Na druhou stranu právě nejistota může paradoxně v dnešní atmosféře euru pomoci k dalším ziskům.

Pokud dnešní zasedání ECB nepřekvapí jestřábím komentářem, bude to pro korunu a celou střední Evropu v zásadě lehce pozitivní zpráva. I když jen na “dobu” určitou, protože ústup ECB z měnové expanze se tak jako tak blíží a má potenciál ohrozit především měny rozvíjejících se trhů navázaných na eurozónu…

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty