Jan Bureš: ECB drží vytyčený směr, vidí ale svět “růžověji”

09.03.2017 18:03

ECB na svém dnešním zasedání ponechala vše beze změny. Kromě sazeb zůstává stejné i nastavení politiky kvantitativního uvolňování. Beze změn zůstávají možná trochu překvapivě i některé dobře známé formulace nechávající ve hře možnost dalšího poklesu sazeb nebo opětovné rozšíření QE. Na tiskové konferenci ale přece jen Mario Draghi naznačil, že si je ECB jistější svým pozitivním výhledem.

Jan Bureš: ECB drží vytyčený směr, vidí ale svět “růžověji”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

 Nová prognóza ve světle silnějších čísel posunula vzhůru odhad inflace i růstu jak pro rok 2017 (1,8 % HDP / 1,7 % inflace), tak pro rok 2018 (1,7 % HDP / 1,6 % inflace) a Mario Draghi přiznal, že svět je jednoduše růžovější. Draghi řekl, že rizika pro růst a inflaci jsou nižší a že i s ohledem na to ECB neuvažuje nad vypsáním dalšího kola TLTRO. Na druhou stranu si dal záležet na tom, aby si trhy chválu úspěchů měnové politiky nepřeložily jako náznak ústupu z měnové expanze. Zdůraznil nezbytnost pokračování měnové expanze (politiky QE) pro to, aby ECB dosáhla svých cílů. Mezi řádky se tak dá stále vyčíst opatrnost, a to především v souvislosti s komentováním inflačního výhledu. Draghi několikrát zdůraznil, že inflační tlaky z reálné ekonomiky (jádrová inflace) zůstávají slabé a expanzivní měnová politika je v takové chvíli nezbytná. I když to ECB otevřeně nepřiznává, svoji roli bezesporu sehrává i adrenalinový volební maraton nizozemských, francouzských a německých voleb. I proto si ECB s úvahami nad eventuálním osekáním QE počká pravděpodobně na podzim - jádrová inflace bude tou dobou pravděpodobně výše a budeme mít za sebou francouzské volby.

I když na některé dnešní komentáře Maria Draghiho může podle nás euro krátkodobě reagovat pozitivně (viz graf), na výraznější pozitivní obrat eura na frontě s dolarem si pravděpodobně budeme muset počkat alespoň do letních měsíců.

EUR/USD po tiskové konferenci ECB

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.