Jan Bureš: ECB tento týden razantně sníží odhad růstu, změní se i rétorika?

04.03.2019 12:03

Zatímco americký Fed dal v posledních týdnech poměrně jasně najevo, že vyšší inflace ho nějakou dobu nebude trápit a na další zvyšování sazeb si počká, ECB si s inflací nemusí lámat hlavu.

Jan Bureš: ECB tento týden razantně sníží odhad růstu, změní se i rétorika?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

 Tedy přesněji řečeno s vysokou inflací, ta nízká ji bohužel opět trápí. Aktuálně se pohybuje pod 2%-ním cílem, nad který se v posledních šesti letech dostala vzhůru pouze sedmkrát. To by samo o sobě nemusel být problém, protože jádrová inflace (očištěná o volatilní energie a potraviny) je stabilní v okolí 1% a ECB věří, že ji solidní ekonomické výkony a napjatější trh práce časem posunou výše.


Bohužel solidní ekonomické výkony jsou v dnešním globálním počasí dost nejistým předpokladem - recese v Itálii a stagnující Německo pravděpodobně povedou ECB v tomto týdnu k výraznějšímu přepsání prognózy směrem dolů. Odhady růstu pro tento rok pravděpodobně budou přepsány výrazně dolů (ze současných 1,7% pro tento rok) - náš odhad je 1,1% (trh 1,4%). To se bude muset odrazit i ve výhledu pro jádrovou inflaci, kde ECB stále optimisticky předpokládá nárůst k 1,4% v tomto roce a do blízkosti 2% v horizontu dvou let. Ovšem ve světle slabšího růstu bude jádrová inflace pravděpodobně přepsaná především pro tento rok směrem dolů do těsnější blízkosti 1%. Zde se pohybuje až na výjimky v posledních šesti letech.

Otázkou je, jak tak výrazná změna v prognóze zacvičí s rétorikou ECB. V tuto chvíli si stále nechává otevřený prostor pro první růst sazeb ke konci roku 2019. Je však možné, že pod tlakem slabších čísel a horší prognózy rétoriku nakonec mění a na zasedání v tomto týdnu nebo v dubnu natáhne předpokládanou stabilitu sazeb a připraví ekonomice nový stimul v podobě TLTRO. Ve čtvrtek tedy uvidíme a uslyšíme. Následně i upravíme i náš střednědobý výhled pro ECB a eurovou výnosovou křivku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…