Jan Bureš: Eurozóna se po Brexitu drží dobře, co přinesou bankovní testy?

25.07.2016 14:14

Británie podle prvních post-brexitových čísel krvácí - nálada mezi podniky v sektoru služeb je nejnižší od roku 2009 a nové objednávky i výroba zaznamenaly historicky vůbec nejprudší propad. Eurozóna naopak odolává překvapivě dobře - podnikatelská nálada se zhoršila v červenci jen kosmeticky a ve dvou největších ekonomikách se dokonce sentiment vylepšil. Otázka je, zda nám podobný obrázek vydrží i v nadcházejících měsících?

Jan Bureš: Eurozóna se po Brexitu drží dobře, co přinesou bankovní testy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Británie by mohla z prvotního šoku v nejbližších měsících trochu vystřízlivět. Je jasné, že nejistota tamním podnikům nepřeje a investiční aktivita půjde dolů. Na druhou stranu, již na srpnovém zasedání bude pravděpodobně na negativní šok reagovat Bank of England, která má při porovnání s ECB k dispozici o poznání větší palebnou sílu. I proto slábne libra, což může řadě britských podniků v těžké situaci ulevit.

Na druhou stranu v eurozóně nakonec všechno nemusí vypadat tak růžově jako dnes. Brexit dodal podporu anti-evropským stranám i v jiných členských zemích EU. Další volby a referenda proto budou sledovaná s větším napětím a mohou podniky v eurozóně brzdit v rozletu (nejblíže říjnové ústavní referendum v Itálii). Navíc brexit nahlodal důvěru ve schopnost Unie a eurozóny řešit další potenciální krize - proto narostlo a pravděpodobně dál může růst napětí ve slabších bankovních systémech eurozóny (především v Itálii a v Portugalsku). Tento týden EBA (Evropská bankovní autorita) zveřejní výsledky zátěžových testů bank v EU. Testy tentokrát vypadají oproti minulým letům vcelku přísně - počítají s dvouletou recesí a velice pomalým oživením v třetím roce. Na rozdíl od minulých cvičení ale z testů automaticky nevyplynou požadavky na doplnění kapitálu. Bude tedy hodně záležet, jak s nimi naloží Evropská centrální banka a co konkrétně bude po italských bankách požadovat.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …