Jan Bureš: Eurozóna - svižný růst versus napětí z italského referenda

15.11.2016 14:41

Eurozóna pokračuje dál ve svižném růstu. Třetí kvartál (i podle druhého odhadu) ukázal tempo růstu o 0,3 % mezikvartálně a 1,6 % meziročně.

Jan Bureš: Eurozóna - svižný růst versus napětí z italského referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I když není ještě k dispozici detailní struktura HDP, je zřejmé, že v pozadí je i nadále dobrý výkon trhu práce. Ten se odrážel v růstu maloobchodu - hnacím motorem tedy byla pravděpodobně nadále spotřeba domácností. Na druhou stranu na počátku třetího kvartálu viditelně šlápl na brzdu průmysl. V srpnu a září ale zdá se situace vylepšila a i předstihové ukazatele v průmyslu (PMI, IFO) ukazují spíše na to, že by se průmysl ke konci roku mohl vylepšovat a dynamika růstu v eurozóně lehce zrychlovat (mezikvartálně). To nahrává relativně optimistickému odhadu ECB na růst v tomto roce (1,7 % versus náš odhad na 1,6 %).

Kdyby se ECB v prosinci dívala čistě na dynamiku růstu a jeho strukturu, rozhodla by pravděpodobně o postupném ústupu od přímého tisku peněz (politiky QE). Situace je ale složitější. Centrální bankéři mohou být znepokojeni pomalým růstem jádrové inflace (bez pohonných hmot, energií a potravin) a rozdíly mezi růstem ekonomiky v jednotlivých zemích - Itálie a Francie stále rostou tempem skoro polovičním oproti Německu. Největším strašákem pro centrální bankéře ale zůstává další nárůst politického napětí. Ostře sledované bude především italské ústavní referendum (4.12.), které se koná jen čtyři dny před prosincovým setkáním ECB (8.12.). Pokud italský premiér Mateo Renzi referendum  politicky “nepřežije” a porostou dál rizikové marže na italských dluhopisech, ECB v prosinci těžko oznámí záměr ustoupit od politiky QE.

Jan Bureš

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…