Jan Bureš: Evropská centrální banka natahuje QE, co na to Česká národní banka?

08.12.2016 18:01

Evropská centrální banka se rozhodla natáhnout svůj program přímého tisku peněz o dalších 9 měsíců, ale ve snížených objemech (60 miliard euro/měsíčně). My a (pravděpodobně) i většina trhu jsme čekali natažení “pouze” o 6 měsíců ale ve stávajících objemech (80 miliard eur/měsíc). ECB se tak celkově zavázala natisknout o něco více eur (540 mld. versus 480 mld.). Navíc je připravena dál eventuálně program natáhnout a ponechává si v ruce i možnost dalšího snížení úrokových sazeb. Ve světle posledních slušných makročísel je takový výsledek lehce holubičím překvapením.

Jan Bureš: Evropská centrální banka natahuje QE, co na to Česká národní banka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V podobném duchu se nesla i tisková konference, kde přes pokračující optimistický výhled na růst (1,7% letos i příští rok), Mario Draghi zůstal naladěn spíše na holubičí notu a zdůraznil, že dnešní rozhodnutí mělo širokou podporu. To pro euro není, především ve světle blížícího se zasedání Fedu, moc dobrá zpráva.   

Složitější bude reakce na dluhopisových trzích - delším konci výnosové křivky. Tam samo o sobě lehké holubičí překvapení nemusí stačit, zvlášť pokud se bude měsíčně nakupovat méně dluhopisů(pomalejší QE) a inflace v nadcházejících měsících půjde směrem vzhůru. Mohou k tomu přispět i změny v pravidlech, podle kterých ECB bude provádět nadále politiku kvantitativního uvolňování. ECB začne nakupovat i kratší dluhopisy (1 rok) a současně se nebrání nákupům dluhopisů s výnosem nižším než depozitní sazba - to může držet dole kratší konec křivky, na který je citlivé euro. Dá se to tedy interpretovat tak, že ECB jde primárně o působení QE skrze krátké výnosy a kurz eura. Na druhou stranu ECB nezměnila limit na emitenta (33 %), což pravděpodobně v příštím roce omezí nákupy německého bundu. To pro delší německé splatnosti není dobrá zpráva.

V neposlední řadě je zřejmé, že o něco delší politika kvantitativního uvolňování zvyšuje i pravděpodobnost o něco delšího trvání intervencí v Česku. Ne však automaticky. Slabší měsíční nákupy dluhopisů do bilance ECB v kombinaci s o něco vyššími eurovými výnosy totiž mohou tlumit příliv spekulativního kapitálu do Česka. A dnešní krok může být ve finále i v ČNB chápán jako určitý ústupu od politiky QE (i když Mario Draghi trval na tom, že není). ECB nemusí být proto zásadní překážkou pro náš základní scénář - exitu z intervencí ve třetím kvartále příštího roku.  

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…