Jan Bureš: Evropský průmysl je nejrychlejší za posledních 6 let, Británie zaostává

13.07.2017 8:10

Evropský průmysl v květnu znovu zrychlil (na 4 % meziročně v EU i v EMU) a potvrzuje, že ekonomika eurozóny ve druhém kvartále šlápla na plyn.

Jan Bureš: Evropský průmysl je nejrychlejší za posledních 6 let, Británie zaostává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Růst podle našich odhadů poprvé od začátku roku 2011 překoná dvě procenta. A při pohledu na předstihové indikátory - podnikatelské nálady, nové objednávky - se zdá, že se eurozóně dobře povede i v druhé polovině roku.

Růst průmyslu je vidět ve všech významnějších evropských ekonomikách s výjimkou Velké Británie, kde start vyjednávání o brexitu omezuje ochotu investovat. Zatímco průmysl v eurozóně zrychlil na 4 % meziročně, ve Spojeném království meziročně klesá skoro o 1 %.

Výjimečně dobře se naopak daří střední Evropě, která profituje ze zrychlující německé ekonomiky. Polský a maďarský průmysl překonaly šestiprocentní tempa růstu, zatímco český roste díky autům, elektronice a strojírenství o více než 10 %. V takových podmínkách může být pro Českou národní banku ve finále složité výrazněji oddalovat první růst sazeb, a to i když se aktuální inflace pohybuje pod poslední prognózou.

V eurozóně zase ECB pravděpodobně bude muset zvýšit svůj odhad pro růst v tomto roce (ze současných 1,9 %). A i díky tomu pravděpodobně začnou již na podzim v ECB veřejně diskutovat strategii pro ústup z měnové expanze. Ta však pravděpodobně nezačne dřív než na začátku roku 2018. I tak je vidět, že pouhé úvahy mohou na trzích natropit pěknou neplechu - výnos desetiletého německého bundu se za posledních čtrnáct dní zdvojnásobil.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…