Jan Bureš: Fed a ECB spouští studenou sprchu

12.09.2016 10:12

Konec uplynulého týdne přinesl na trhy rychlou změnu počasí. Jako kdyby se investoři chtěli všeho zbavit. Akcie v USA propadly o 2,5 %, ropa o 4 % a výnosy dluhopisů vzrostly v USA i v Německu přibližně o 8 bps. Výnos německého desetiletého bundu se tak poprvé od července dostal do kladných vod. Co se vlastně stalo?

Jan Bureš: Fed a ECB spouští studenou sprchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Jednoduše řečeno, trhy čekaly od hlavních centrálních bank (Fedu, ECB) asi příliš mnoho a jsou nuceny svá očekávání přehodnocovat. Mario Draghi po zasedání ECB v uplynulém týdnu jasně řekl, že se o natažení tisku peněz (QE) zatím s kolegy vůbec nebavil. To bylo pro část trhu nepříjemné překvapení, protože konec QE je plánovaný již za zhruba šest měsíců. V USA zase nehledě na poslední zhoršení podnikatelské nálady centrální bankéři spíše dál připravují trhy na blížící se růst sazeb. Eric Rosengren z bostonského Fedu (jedna z velkých holubic) řekl, že inflace postupně roste a pokud by Fed rezignoval na utahování měnové politiky, současné oživení by spíše zkrátil a ohrozil. Jeho slova definitivně v pátečním obchodování spustila “studenou sprchu”, kterou nezvládly zastavit ani mírnější komentáře jeho kolegy Daniela Tarulla. Co čekat dál?

Je týden před klíčovým zasedáním Fedu a trhy se primárně budou dívat do USA. Nejprve na další vystoupení centrálních bankéřů - dnes bude klíčové vystoupení vlivné (hlasující) holubice Laely Brainardové. V dalším průběhu týdne sehraje důležitou roli výsledek srpnového maloobchodu a především inflace - pokud jádrová inflace zůstane stabilní a celková lehce vzroste, mohl by být Fed spokojený. Celkově tak podle nás zdá se trhy ochotu Fedu jít již v září nahoru se sazbami stále podceňují - i když sázky na konci týdne vrostly, zářijový růst sazeb má podle trhů stále pravděpodobnost “pouze” 30 %. Krátký konec americké křivky tak může teoreticky jít ještě vzhůru. Na delším konci jsou zranitelnější podle našeho názoru spíše dluhopisy v eurozóně. Zvlášť pokud v září poskočí výrazněji vzhůru inflace (náš odhad 0,5 %, dozvíme se až na konci měsíce).

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…