Jan Bureš: Fed poslal vzhůru inflační očekávání

21.03.2016 9:40 | Zprávy

Ke konci uplynulého týdne na trzích ještě dozníval optimismus z holubičího zasedání Fedu. V USA akcie rostly (index S&P 500 se letos poprvé dostal do kladných vod) a výnosová křivka zestrměla. V Evropě byl výkon rozpačitější, ale na obou březích Atlantiku šly ke konci minulého týdne dál vzhůru inflační očekávání.

Jan Bureš: Fed poslal vzhůru inflační očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Závazek Fedu tolerovat dočasně vyšší inflaci vedl v uplynulém týdnu k růstu amerických inflačních očekávání do blízkosti pětiměsíčních maxim. Nižší očekávaná trajektorie sazeb a relativně holubičí rétorika totiž ukazují jasně, že Fed je ochoten tolerovat dočasně vyšší inflaci aniž by na to reagoval výraznějším utažením měnové politiky. Inflační očekávání také kladně reagují na pozitivní obrat na cenách ropy.Cena černého zlata jen od začátku března vzrostla o 16 % a od svých lednových minim je už výše než 45 %. I díky tomu, že se zatím zastavil volný pád ropy, se dlouhodobá inflační očekávání vrátila v USA nad 2 %.

Zdá se, že optimismus může převládat i na začátku nového týdne. Trhy zatím nerozhodily v asijském obchodování skeptické komentáře čínského guvernéra, které varují před příliš vysokým zadlužením čínských podniků častokrát používající dodatečný dluh k expanzi do zahraničí. V dalším průběhu týdne čekáme lehké vylepšení podnikatelských nálad v eurozóně (PMI, Ifo). V USA bude zase zajímavé sledovat, zda někteří členové Fedu ve svých komentářích nepřeladí na více jestřábí notu. Jak ostatně již o víkendu ukázal James Bullard z Fedu Saint Louis.

Autor je ekonom bankovní instituce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Neuvěřitelně tvrdý útok Evropské unie vůči Maďarsku

18:14 Václav Klaus: Neuvěřitelně tvrdý útok Evropské unie vůči Maďarsku

Před několika dny skončily tzv. evropské volby neboli volby do Evropského parlamentu. Vzhledem k nap…