Jan Bureš: Horší nálada tlačí Evropskou centrální banku k agresivnější expanzi

22.02.2016 14:42

Tržní nervozita si vybírá svoji daň. Strach z Číny a kumulace politického napětí uvnitř Unie (uprchlická krize, debata o Brexitu) zjevně ukusují čím dál více z podnikatelského optimismu, který převládal v eurozóně na konci roku 2015. To bude pro ECB jen další argument pro navýšení měnové expanze.

Jan Bureš: Horší nálada tlačí Evropskou centrální banku k agresivnější expanzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podnikatelská nálada (PMI) v únoru spadla na nejnižší úrovně za posledních 13 měsíců. I když za pokles je dál zodpovědný primárně průmysl, nálada ve službách se zhoršuje také. A to již trochu znepokojivé je. Navíc, když vezmeme v potaz, že se třetí měsíc v řadě zhoršují nové objednávky a sílí deflační tlaky. I když je to do velké míry pravděpodobně dílo padajících cen ropy, propad výrobních cen v průmyslu byl podle indexu PMI v únoru nejprudší od poloviny roku 2009.

To vše jsou argumenty, proč ECB v březnu pravděpodobně znovu rozšíří měnovou expanzi. Podle poslední prosincové prognózy ECB čekala růst v tomto roce o 1,7 %. S rostoucími vnějšími riziky a vzhledem ke zhoršení nálady mezi evropskými podnikateli očekáváme v tomto roce růst o 1,5 % (s rizikem spíše horšího výsledku). I když ECB sama o sobě nemá již v rukou silnější zbraně, čekáme, že nevydrží jen tak sedět se založenýma rukama. Počítáme v březnu s poklesem depozitní sazby o dalších 10 až 15 bps a eventuálně urychlením a rozšířením QE.

Dnešní čísla by měla být nepříjemná spíše pro euro, naopak bezpečným evropským dluhopisům (včetně těch německých) by se mohla líbit.


Autor je ekonom peněžního ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …