Jan Bureš: Inflace v eurozóně nejvýše od jara, co na to ECB?

31.08.2017 15:42

Inflace v eurozóně vyskočila na 1,5% úroveň, na které se naposledy pohybovala v březnu tohoto roku. Za srpnovým zrychlením ovšem stojí především ceny energií (zejména pohonné hmoty), které meziročně rostly o 4 % (v červenci pouze o 2,2 %). Jádrová inflace zůstala v srpnu na 1,2 %, což je ale v tuto chvíli víceméně v souladu s odhadem ECB.

Jan Bureš: Inflace v eurozóně nejvýše od jara, co na to ECB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Ke konci roku bude efekt vysokých cen energií spíše slábnout a inflaci bude držet na uzdě i silnější euro - oproti dolaru je od začátku roku o více než 14 % silnější. Počítáme proto se slabší dynamikou inflace v okolí 1,2 %. Ani to by ale pro ECB nemělo být překvapení a na zasedání příští týden bude muset spíše přepisovat svoje výhledy na růst. A to opět směrem vzhůru.

V takové chvíli bude těžké vyhnout se debatě nad ukončením měnové expanze - politiky QE. I když Mario Draghi pravděpodobně nebude chtít dát euru moc důvodů k dalšímu posilování, bude muset přiznat, že odborný aparát ECB začíná připravovat “strategii ústupu”. Nebude chtít ovšem vypouštět konkrétní detaily a strategii pravděpodobně představí až na říjnovém zasedání.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …