Jan Bureš: Japonská zápletka - proč padají výnosy, když rostou akcie i ropa?

23.09.2016 11:40

Tento týden zatím pro trhy znamená vítanou úlevu. Americký Fed přes veškerou jestřábí rétoriku z posledních týdnů zůstává opatrný.

Jan Bureš: Japonská zápletka - proč padají výnosy, když rostou akcie i ropa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Akcie tedy rostou (v USA od začátku týdne o 2 %) a klesá tržní napětí - index strachu VIX spadl za poslední dva dny velice prudce do blízkosti letošních minim. Daří se možná i trochu paradoxně dluhopisům s delšími splatnostmi - a to nejen v USA. To samé se dá říct o německém nebo japonském trhu. Pokles averze k riziku a lehký růst cen ropy by měly být přitom pro dluhopisy (se splatností deset let a víc) špatnou zprávou. Výnosy na deseti letech by měly spíše růst. Proč se tak neděje a zatímco krátký konec německé a americké křivky zůstává stabilní, delší padá dolů (křivka zplošťuje)?

Jedním z (mnoha možných) důvodů může být změna měnové politiky v Japonsku. Bank of Japan tento týden sice trhy na první pohled trochu zklamala - nenavýšila tisk peněz ani nesnížila základní sazbu. I tak provedla jednu zajímavou strategickou změnu. Do budoucna chce kromě krátkých sazeb řídit celou výnosovou křivku. V tuto chvíli konkrétně desetiletý výnos, který chce dlouhodobě držet v blízkosti nuly. Explicitní cíl pro dlouhé výnosy/sazby je mezi centrálními bankami novinkou a pro dluhopisy s delší splatností dobrou zprávou. Bank of Japan tak do jisté míry postupuje v měnové expanzi dál a nedá se vyloučit, že ji v budoucnu v případě potřeby jiné centrální banky budou následovat. I proto se výnos německého desetiletého bundu pravděpodobně nehledě na zisky akcií a ropy propadl zpátky do záporných hodnot.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla