Jan Bureš: Je strach z Číny a Fedu zpátky?

04.05.2016 11:52

Na trhy se plíživě vrací strach. Evropské akcie od konce minulého týdne ztratily více než 4 % a naopak roste zájem o německé bezpečné a “nic nenesoucí” dluhopisy. Zdá se, že část nervozity znovu souvisí s Čínou. Po poměrně prudkém vylepšení v březnu, se nálada v čínském průmyslu v dubnu opět zhoršila. To zapadá do našeho scénáře, ve kterém lepší čísla z Číny v březnu odrážela fiskální a měnové stimuly, které ale jen prohlubují přeinvestovanost a vnitřní předluženost čínské ekonomiky, a proto by měla působit pouze dočasně.

Jan Bureš: Je strach z Číny a Fedu zpátky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Trhy se od února vezly na pozitivní vlně úlevy dané právě opadnutím strachu z opravdu černého scénáře v Číně na straně jedné a odbouráním sázek na růst sazeb v USA na straně druhé. Je ale otázka, zda se tento faktor pomalu nevyčerpává? Zrychlující růst nových úvěrů (na začátku roku okolo 16 %) je neudržitelný v ekonomice, kde se dluh domácností a podniků za posledních sedm let skoro zpětinásobil a přesahuje 200 % HDP.Na druhé straně nebezpečně vypadají i prakticky nulové sázky na růst sazeb v USA.

Jak včera připomněl blízký spolupracovník Janet Yellenové ze sanfranciského Fedu, červnový růst sazeb přes všechna rizika a nejistoty stále zůstává ve hře. Skoro 90 % trhu (podle futures) přitom věří, že sazby zůstanou v červnu beze změny. Pokud pravděpodobnost růstu sazeb v USA začne stoupat, mohou být trhy ještě o poznání nervóznější než dnes. Mohli bychom pak zase načas vidět nepříjemnou kombinaci sílícího dolaru, padajících komodit a poklesu rizikových aktiv. Trochu paradoxně mohou k takovému scénáři v tuto chvíli nejvíce pomoci silnější americká čísla (především páteční payrolls), která jediná mají potenciál zvýšit šance na červnový růst amerických sazeb.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…