Jan Bureš: Kdy Česko hospodářsky překoná Itálii?

20.04.2018 12:03

Ekonomika Evropské unie zažívá dobré časy, nad všemi zeměmi ale nesvítí slunce stejně jasně.

Jan Bureš: Kdy Česko hospodářsky překoná Itálii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Nemocným článkem Evropy je stále Itálie, která sice zrychlila tempo růstu, ale rychlé tempo v případě Itálie znamená maximálně 1,5 %. Jiné regiony bohatnou o poznání rychleji. To včera připomněl Mezinárodní měnový fond - podle nových čísel Španělé v roce 2017 poprvé od vstupu Unie zaznamenali vyšší výkon než Itálie. Přesně řečeno v roce 2017 HDP na obyvatele v paritě kupní síly (očištěno o cenové rozdíly) ve Španělsku poprvé od vstupu do EU bylo vyšší než v Itálii. 

I když se španělské ekonomice v posledních pěti letech daří a patří k nejrychleji rostoucím místům Unie, čísla stále spíš než úspěch iberského poloostrova odráží trápení toho apeninského. Oproti roku 2008 mají Španělé stále HDP jen o necelá 2 % vyšší. Italové sice bezprostředně po pádu Lehman Brothers nezažili tak hluboké propady hospodářství, kvůli setrvale slabému růstu si ale o ekonomických výkonech z roku 2008 zatím mohou nechat jenom zdát.Španělé mají bezesporu výhodu mladší populace, současně ale ukazují schopnost lépe investovat z veřejných peněz, tamní bankovní systém prošel o poznání rychleji “očistnou kůrou” a podnikový sektor si vede bezesporu lépe v inovacích a zavádění nových technologií. 

Co čekat dál? MMF ani trhy nevěří v nejbližších letech v pozitivní obrat. Pokud růst Itálie zůstane slabý, bude to jenom víc a víc odhalovat jiná bolavá místa italské ekonomiky…, a to zejména vysoké veřejné zadlužení a nedočištěné bilance italských bank. V takovém případě by podle MMF mělo Itálii v ekonomickém výkonu předběhnout i Česko. Není to ale asi vítězství, nad kterým by se mělo “otevírat šampaňské”. Pro celou ekonomiku EU včetně Česka by bylo dobré, aby se italské hospodářství postavilo na nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…