Jan Bureš: Konec intervencí na obzoru?

03.02.2016 17:10

Komentář Jana Bureše, hlavního ekonoma Poštovní spořitelny

Jan Bureš: Konec intervencí na obzoru?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

ČNB na svém únorovém zasedání představí prognózu, která bude počítat s nižší inflací v tomto roce i na horizontu měnové politiky (12 – 18 měsíců). K výraznější změně rétoriky a závazku ČNB intervenovat do přelomu roku 2017 ale pravděpodobně nedojde. ČNB opustí intervence, až uvidí, že se inflace odlepila z blízkosti nuly a míří viditelně nad cíl.

Nemusí být ještě nad ním, ale prognóza ČNB musí ukazovat, že za 12 – 18 měsíců ho výrazněji překoná (alespoň na 2,5 %). Současně ČNB musí věřit, že inflace nad cílem delší dobu vydrží, proto je třeba, aby za inflací stály sílící domácí mzdové tlaky.

Toho by se měla ČNB dočkat v průběhu druhé poloviny roku 2016. Pokračující tisk peněz v eurozóně v kombinaci s určitou dávkou opatrnosti ji ale pravděpodobně povedou k odsunutí exitu z intervencí na začátek roku 2017 (jako nejpravděpodobnější vidíme únorové zasedání).

Další výrazný posun exitu (konec roku 2017 nebo ještě dál) by podle našeho názoru vyžadoval výraznější zhoršení růstových vyhlídek v eurozóně, například v důsledku eskalující čínské krize. V tuto chvíli nedáváme tomuto scénáři pravděpodobnost vyšší než 20 %.

Exit sice bude ČNB komunikovat s předstihem, v tu chvíli již ale pro řadu exportujících podniků nemusí být na trhu dostupné výhodné zajištění proti posílení kurzu.

Rovnovážný kurz koruny bude v době exitu pravděpodobně díky pokračujícímu silnému růstu ekonomiky výrazně silnější (než jsou dnešní úrovně kurzu) – naše odhady pro začátek roku 2017 se pohybují okolo 25,00 EUR/CZK. Centrální banka tak výrazné posílení koruny po vypnutí intervencí ale asi nedovolí.

Předpokládáme, že v horizontu 6 – 12 měsíců od konce intervencí se měnový pár díky tomu udrží nad 26,00 EUR/CZK.

Je možné, aby koruna v době exitu bezprostředně oslabila? Pravděpodobnost takového scénáře se zdá být nízká a vyžadovala by před ukončením exitu silný příliv spekulativních peněz sázejících na posílení koruny a přezajištěné české exportéry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…