Jan Bureš: Koruna na prezidentské volby nereaguje, vyhlíží další růst sazeb z “dílny” ČNB

29.01.2018 10:37

Koruna víceméně ignorovala české prezidentské volby a pozornost se pomalu ale jistě stáčí k zasedání ČNB (v tomto týdnu ve čtvrtek).

Jan Bureš: Koruna na prezidentské volby nereaguje, vyhlíží další růst sazeb z “dílny” ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I proto koruna začala na začátku týdne posilovat a hned zpočátku označkovala nová “post-intervenční” maxima. Věříme, že svižný růst ekonomiky a rostoucí domácí inflační tlaky přimějou centrální banku znovu k akci, a ta tak zvýší základní sazbu o dalších 25 bps na 0.75%.

Řada centrálních bankéřů včetně guvernéra mluvila v posledních dnech o tom, že je zapotřebí v tomto roce alespoň dvakrát sazby zvýšit. Guvernér sám navíc dodal, že považuje únorový růst sazeb za pravděpodobný. Šance na vyšší sazby jsou v tomto týdnu tedy skutečně vysoké. Otázkou spíše je, jak bude vypadat následná komunikace centrální banky. Zdá se, že se v bankovní radě se utvořily dva tábory. Jeden aktivističtější (Mojmír Hampl, Vojtěch Benda) by klidně zvedal sazby rychleji než diktuje prognóza, protože považuje domácí inflační tlaky za dostatečně silné a věří, že není třeba slepě kopírovat trajektorii načrtnutou prognózou. Druhá, konzervativnější skupina kolem guvernéra Rusnoka, chce postupovat opatrněji, a to především proto, aby nedala koruně záminku k dalším výrazným ziskům. Ostatně na únorovém zasedání bude vedle nové makroprognózy (nečekáme dramatické změny) zveřejněna poprvé také centrální bankou předpokládaná trajektorie kurzu. Trhy tak budou mít opět více jasno v tom, na jaké zisky koruny už by byla centrální banka citlivá a kde už může začít uvažovat nad přibrzděním růstu sazeb….Na stávajících úrovních to ale s vysokou pravděpodobností ještě nebude.

Jan Bureš, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…